Obiteljska duhovna obnova u Puntu

U subotu 04. ožujka 2023. u Puntu je održana obiteljska duhovna obnova za sve obitelji prvopričesnika, krizmanika te za sve koji su se željeli pridružiti. Okupilo se stotinjak sudionika koji su odlučili svoje subotnje popodne posvetiti zajedništvu s Bogom i jedni drugima.

Program je započeo u 14 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva sa kratkom uvodnom molitvom koju je predvodio župnik don Luka Paljević. Nakon tog je uslijedila podjela – roditelji su ostali u crkvi, a krizmanici (i viši razredi) te prvopričesnici (niži razredi) te djeca predškolske dobi uputili su se na svoje radionice koje su trajale sat vremena. Radionice su bile pune igre za najmanje, kreativnog izražavanja i govora o svetosti za niže razrede, te zanimljivih kvizeva za više razrede.

Dok su djeca bila na radionicama, roditelji su imali program koji su vodili supružnici Petar Krešimir i Rafaela Hodžić, koji su ujedno i roditelji četvero djece. Oboje godinama rado sudjeluju u obiteljskom pastoralu na razne načine, a Petar Krešimir ujedno djeluje u Uredu za život i obitelj pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Upravo je njihovo dugogodišnje iskustvo te autentični vjernički život bio razlog poziva za dolazak u Punat. Oni su kroz osobno i zajedničko bračno svjedočanstvo te poticajnu prezentaciju govorili o temi „Odgoj za svetost – (ne)moguća misija?“

Započeli su sa temom roditeljskim željama i ciljevima počevši od onih općeljudskih – dobro zdravlje, izobrazba, dobro plaćen posao, dobar i dug život…pa dalje sve do onih katoličkih gdje su naglasili posebno redak iz sv. Pisma: »Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi ili sebi naudi?« (Lk 9,25). Tu su naglašavali ciljeve za odgoj duhovnih vrijednosti kod svoje djece – poštivati Božje zapovijedi, istinski ljubiti Boga i bližnje, nasljedovati Krista…pa sve do poziva na svetost. Upravo je taj poziv na svetost jako važan. To ističe i Biblija i crkveni dokumenti. Zatim su kratko pojasnili što to podrazumijevaju pod odgojem za svetost te kako su oni to shvatili i kako pokušavaju kročiti tim putem u svojoj obitelji.

Istakli su kako nema savršenih obitelji te kako je obitelj mjesto gdje se svi međusobno posvećuju jedni preko drugih. I kako je važno da svoje uzore tražimo prvenstveno u Svetoj Obitelji i svecima.

Na osobit način su spomenuli svete supružnike Martin iz Francuske (19.st) koji su bili roditelji svete Male Terezije kao jedan konkretan primjer obične obitelji koju je Crkva prepoznala da hodi putem svetosti.

Za kraj su roditeljima postavili nekoliko pitanja: Doživljavam li poziv na svetost kao svoj osobni poziv kroz poslanje supruga/roditelja? Je li svetost konačni cilj mojega života? Želim li svim srcem da moja obitelj bude mjesto uzajamnog posvećivanja i odgoja za svetost? Želim li biti u nebu zajedno sa svim članovima svoje obitelji? JE LI TO MOGUĆE U DANAŠNJEM VREMENU? Time su i završili svoj nagovor koji su roditelji pažljivo slušali.

Nakon radionica i predavanja uslijedila je pauza ispunjena slatko-slanim delicijama koje su pripremile i donijele mame. Uz kavu, kolače i razgovor na suncu pauza je proletjela i slijedeća točka je bio Križni put za očeve i majke koji je posebno dotaknuo roditelje.

Zadnja točka naše duhovne obnove bile su obiteljske igre na veliku radost djece. Sve obitelji smo podijelili u 5 skupina koje su se međusobno natjecale na 5 postaja. Djeca su se osobito radovala igrajući se sa svojim roditeljima i to vrijeme posvećeno samo njima te njihova radost i osmijeh tako puno znači. To su bili trenuci ispunjeni Bogom, zajedništvom, radošću i molitvom.

Zahvalni smo Bogu za ovu duhovnu obnovu i preporučamo u molitve sve naše obitelji.

D.M.

Print Friendly, PDF & Email