Obljetnica Caritasovog projekta ˝Ljetovanje u Martinšćici na o. Cresu˝

U službi života

Na kraju i ove turističke sezone iza nas je još jedna uspješna suradnja Caritasa Biskupije Krk i Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije u provođenju projekta ˝Ljetovanje u Martinšćici na otoku Cresu˝. Radi se o projektu u kojem sudjeluju višečlane obitelji s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije koje si ne mogu priuštiti odlazak na ljetovanje. Ovim projektom omogućeno im je besplatno ljetovanje u kući koju je Caritas Biskupije Krk uredio u tu svrhu. Naime župna kuća je obnovljena i preuređena u tri dvosobna apartmana sa svom potrebnom opremom te je u neposrednoj blizini mora. Smještaj za korisnike je besplatan, a Caritas Biskupije Krk podmiruje troškove režija, kao i troškove popravaka i tekućeg održavanja kuće.

Martinšćica

Ljetna djela milosrđa

Prije početka i na kraju sezone čisti se i uređuje kuća te okoliš, u čemu sudjeluju Caritasovi volonteri sa Krka i Cresa. Tijekom sezone župnik u Martinšćici, ujedno i Caritasov suradnik, fra Rafael Lukarić dočekuje obitelji i brine za kuću. Ove godine slavimo deset godina od početka projekta i do sad brojimo 84 obitelji i gotovo 500 osoba koje su u njemu sudjelovale. Samo tijekom ove sezone kroz kuću je prošlo 13 obitelji od čega 26 odraslih te 47 djece. Mogućnost za odmor i pokoje kupanje nekima je nažalost luksuz, a mnogim obiteljima te posebno djeci ostavlja trajne i lijepe uspomene unatoč teškim vremenima za život. Stoga nas raduju povratne informacije od obitelji koje svjedoče pozitivna raspoloženja s naglaskom na mir i slogu u kući, udobnost smještaja, mirnoću mjesta, zauzetost župnika, blizinu mora i td. Zahvaljujemo svim donatorima i volonterima te kolegama iz Caritas DJOS. A kako je obiteljima bilo na odmoru, najbolje govore njihove riječi.

Robert Brozić

Peteročlana smo obitelj iz Županje i ovim putem htjeli bismo posvjedočiti Božju ljubav i milosrđe prema nama koje smo posebno doživjeli ovoga ljeta. Zbog financijskog stanja nismo u mogućnosti djeci priuštiti odlazak na more. Iako su mali (Lucija 8g, Augustin 6g, i Rafael 3g) svjesni su svojih želja i uživanja u moru, ali ujedno su svjesni i situacije u kojoj se nalazimo pa nisu posebno zahtijevali i ustrajali u ispunjavanju svojih želja. Upravo zbog toga, radost na vijest o besplatnom ljetovanju u Martinšćici preko Caritasa bila je neizmjerna i zaista velika. Dječju radost dijelili smo i muž i ja. Svi smo bili uzbuđeni zbog neplaniranog putovanja. Dani do polaska su se odbrojavali. Božja providnost se očitovala u više navrata kroz samu pripremu potrebnih stvari za put. Kada smo došli u Martinšćicu dočekao nas je župnik fra Rafael. Radost je bila veća, jer nam se i najmlađi sin zove Rafael pa su se njih dvojica odmah ˝skompali˝.

Nova prijateljstva

Položaj kuće i sam smještaj su nas odmah oduševili. Nema prometa, crkva odmah pored kuće, čisto more na par koraka hoda, sve što nam treba tu je do nas. Prava idila za obitelj s djecom. Osjetila se određena bezbrižnost, sigurnost, povezanost s drugima. Djeca su upoznala dosta novih prijatelja. Posebno smo se sprijateljili s obitelji iz Slavonskog Broda koja je bila s nama na odmoru. Puno lijepih događaja i doživljaja ponijeli smo kući. Jedno od djeci najljepših trenutaka bilo je večernje zvono na crkvi koje je sviralo/zvonilo glazbu od pjesme ˝Sred te se pećine˝. Nestrpljivo su iščekivali 21 sat da zajedno sa zvonom zapjevamo tu radosnu pjesmu. Po povratku kući svi smo se složili da je ovo zaista bio odmor za dušu i tijelo. Hvala Bogu za svu ljepotu mora, sunca, ljudi koje je dao da nam pruže odmor u ovim teškim vremenima.

Obitelj Baotić

U samostanu sv. Jeronima srdačno nas je pozdravio i prihvatio fra Rafael Lukarić. U večernjim druženjima s njim saznali smo pojedinosti o otoku Cresu i Lošinju te zgodama iz njegovog svećeničkog života. Proživljavati obiteljsko zajedništvo na odmoru ima posebnu draž. Daleko od gradske užurbanosti i svakodnevnih obaveza, smjestili smo se tik do župne crkve u staru kuću koja nam je pružala svu potrebnu udobnost. Budili smo se uz miris mora i škripanje žaluzina te odlazili na jutarnju misu. Uz zajednički doručak planirali smo dnevne aktivnosti. Čiste plaže, bistro more i mirnoća Martinšćice su nas osvojile. Nakon jutarnjeg kupanja i zajedničkog pripremanja ručka uslijedio bi kratak odmor i igranje društvenih igara. Poslijepodnevno kupanje upotpunili bismo duhovnom notom u dubokoj hladovini, a večernju šetnju razgovorom i pjesmom. Nakon dva dana boravka pridružila nam se obitelj Šešuk s troje djece i sve je postalo veselije i još živahnije. Hvala za dobro koje ste učinili.

Obitelj Grgić

U kući smo pronašli sve što nam je bilo potrebno tako da smo se osjećali ugodno i dobrodošlo. Oduševilo nas je čisto more i njegova blizina apartmanu. Otok Cres je biser koji smo otkrivali jednoga dana kada je puhala bura pa nismo išli na kupanje. Ukratko doživjeli smo ljetovanje za pamćenje i stoga želimo zahvaliti na pruženoj mogućnosti boravka u Martinšćici.

Obitelj Hrehorović

Naša obitelj je provela 12 nezaboravnih dana na ljetovanju u Martinšćici. Smještaj je bio odličan, djeca su bila jako sretna i zadovoljna. Neka djeca su nam bolesna pa im je to jako dobro došlo za njihovo zdravlje.

Obitelj Karić

Print Friendly, PDF & Email