Obredi Muke Gospodnje u Krčkoj katedrali

Na Veliki petak, 2. travnja, krčki župnik vlč. Anton Valković u krčkoj je katedrali predvodio Obrede Muke Gospodnje.

Nakon Službe čitanja, okupljenima se obratio homilijom u kojoj je istaknuo:

Danas je Crkva zagledana u “onoga koga su proboli”, u Raspetoga na križu. Gledamo Sina Božjega na križ raspetog. Na križu on se potpuno darovao, predao svoj život za prijatelje. Izraz je to najveće ljubavi.
Kad se pitamo na koji način živjeti, u križu dobivamo odgovor. Odgovor je to i na pitanje zašto Bog dopušta križeve u našem životu. Križ je spasenje, štoviše, bez njega nema spasenja. To je jedini odgovor. Kroz Sinov križ osmišljen je svaki naš križ. U njemu je spasenje i uskrsnuće naše. U žrtvi i predanju pronalazimo smisao svakog darivanja, žrtve, trpljenja. Potrebno je da se otvorimo ljubavi kao darivanju drugome. To nije ljubav koja se čuva za sebe, već se daje, izlazi iz sebe sama prema drugome. Sve naše dobro, plemenito, prolazi kroz Kristov križ i kroz njega dobiva svoju snagu. Bez križa nikakvo trpljenje nema smisla, a s križem sve biva posvećeno, oplemenjeno, osmišljeno.
Pred Kristovim križem Crkva osjeća bilo cijeloga svijeta i za njega moli. To vidimo i u današnjoj molitvi vjernika kad molimo da Kristova ljubav dotakne baš svakoga, čak i one koji izmiču, koji su daleko.
Naša ljubav i naše trpljenje nikad ne dosižu kapacitet Kristove ljubavi, ali u njoj nalazimo motiv, način, poticaj da ljubimo poput njega.

Uslijedilo je razotkrivanje križa i poklon križu, a zbog aktualne situacije izostavljena je tradicionalne procesija s moćima Svetog križa.

I.Ž.

Print Friendly, PDF & Email