Slavlje Vazmenog bdjenja u katedrali u Krku

Krčki župnik vlč. Anton Valković predvodio je na Veliku subotu slavlje Vazmenog bdjenja u našoj katedrali. Bdjenje je započelo Službom svjetla kojom je Kristovo svjetlo – uskrsna svijeća uneseno u mračnu katedralu.

Vlč. Valković otpjevao je Vazmeni hvalospjev, nakon čega je uslijedila Služba riječi.

U homiliji je poručio:

Katekumeni su u vremenu korizme tri puta bili prisutni na provjerama rastu li u spoznaji Isusa Krista. Prvoga se puta čitalo evanđelje o ženi Samarijanki, drugog puta o slijepcu od rođenja, a treći put o Isusovom prijatelju Lazaru koji je umro.

Samarijanka je svatko od nas. Svi smo mi žedni pored žive vode, žedni na način da svakoga dana trebamo zahvaćati vodu, a ipak ostajemo žedni neke dublje vode, izvora smisla od kojega se napajamo drugačije nego li za tjelesni život. Osjećamo tu suhoću, lutanje, traženje koje je izrekla Samarijanka i osjećamo da je Isus jedini koji pruža vodu života.

Često smo i slijepci od rođenja. Slijepi za vidjeti Božje stvarnosti u ovom svijetu, za vidjeti što nam Bog daje i kako na različite načine dolazi u naš život, za njegovu blizinu po našim bližnjima, za njegove zahvate u povijest. Bog nam prilazi i želi da imamo zdrave oči.

Mi smo i Lazar. Često umrli za duhovni život, zavezani, pokojni, mnoge naše stvarnosti manjkaju života, daha. Smrt ovdje nije samo fizička, možemo umrijeti za ljubav, zajedništvo, bez volje i nade, a uporni u svom grijehu, tvrdoglavo i glupo. Gospodin dolazi na naše grobove i želi da izađemo.

Isus je dragovoljno po ljubavi završio u tami groba i tako sišao u sve te naše stvarnosti kako bi mi iz grobova svojih života mogli izaći. Kamen s groba može se otkotrljati samo iznutra, ne izvana. U nutrinama našega bića događa se uskrs. Bog sije sjeme nade i daje da počnemo živjeti. On to čini svima nama samo moramo dozvoliti da to sjeme nade klija u našim životima.

Posebno svečano ovo je slavlje bilo za četvero pripravnika koji su u ovoj prigodi primili sakramente kršćanske inicijacije za koje su se pripremali od jeseni prošle godine.

I. Žužić

Print Friendly, PDF & Email