Proslavljena Misa večere Gospodnje

Ne Veliki četvrtak, 1. travnja o.g., u Krčkoj je katedrali slavljena Mise večere Gospodnje. Predvodio ju je krčki župnik vlč. Anton Valković.

Zbog epidemiološke situacije izostavljen je obred pranja nogu.

Na kraju misnog slavlja Presveti Oltarski sakramenat prenesen je u kapelu Srca Isusova gdje su se, nakon misnog slavlja, vjernici mogli zadržati u klanjanju i molitvi.

U homiliji vlč. Valković je poručio:

Božja Riječ na Veliki četvrtak govori o blagovanju, o hrani. Knjiga Izlaska detaljno opisuje način kako blagovati Pashu. Želi do kraja razraditi kako blagovati da bi se dogodilo izbavljenje. Ono što se blaguje i što se uz blagovanje čini jest zato da se dogodi izlazak, prelazak, izbavljenje koje pretpostavlja put.
U katedrali se na ulazu nalazi krstionica – gdje su se stoljećima pripravnici krštavali, mjesto u kojem se taj hod započinje.
Slijedi ispovjedaonica – gdje smo pozvani sve ono što se na nas uhvatilo, a što na putu opterećuje, skinuti sa sebe. U ispovijedi kao da priznajemo što smo to loše blagovali što će se odraziti na naš život; što smo to unijeli u sebe, da nas truje i škodi nam, bilo odmah bilo, nakupljeno, s vremenom. Često u svakodnevici znamo što je loše za nas, znamo koja je to loša hrana, a opet se namamimo, konzumiramo je, iako znamo da će nam štetiti. Upravo u ispovijedi analiziramo to što nas opterećuje, muči, što uzrokuje bolest i nemogućnost da hodimo naprijed.
Treća točka je oltar. Isus nas ne ostavlja u ispovjedaonici već nas želi nahraniti pravom hranom. On se daje kao kruh za život svijeta. Želi nas odučiti od onoga što nam šteti da bi nas nahranio pravim kruhom. To je euharistija. Isus nas hrani jer je pred nama put. Krenuti nam je i ići za njim. I na tom putu smo zajedno. Euharistija nas okuplja i šalje. Potrebno je dijeljenje, pomaganje jedni drugih na tom putu. To je put služenja, poniznosti – put “pranja nogu”; to je put kojim nasljedujemo Isusa.
Euharistija posebno biva težištem dviju proslava: na Veliki četvrtak i na Tijelovo. Na Veliki četvrtak razmišljamo o Euharistiji kao biti kršćana, njegovoj intimi. Na Tijelovo razmišljamo o putu koji je pred nama, o hodu na kojem drugima nosimo ono što je u nama. Te se dvije istine nadopujuju i čine cjelinu kršćaninova života.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email