Održano tradicionalno božićno čestitanje

U četvrtak, 17. prosinca, u prostorima Biskupije u Krku, upriličeno je tradicionalno Božićno čestitanje kojem je po prvi put bio domaćin mons. Ivica Petanjak. Uz predstavnike svećenika, redovnika, redovnica, vjeroučitelja i crkvenih djelatnika, sudjelovali su i predstavnici društvenog i javnog života otoka Krka.

Bozicno cestitanje 2015 (1)Svoju božićnu čestitku, biskupu Ivici, biskupu u miru Valteru i svima nazočnima, ali i kratki osvrt na godinu koja je na izmaku, najprije je izrekao generalni vikar mons. Slavko Zec. Oslanjajući se na poruku pape Franje za Svjetski dan mira 2016. Pobijedi ravnodušnost i osvoji mir, istaknuo je problem ravnodušnosti koja poprima globalne razmjere, a očituje se kako prema Bogu tako i prema bližnjemu i prema stvorenome i tako uzrokuje zatvorenost i nezalaganje te pridonosi odsutnosti mira s Bogom, s bližnjima i sa stvorenim svijetom. Godina milosrđa upravo je odgovor na to sveopće stanje ravnodušnosti jer milosrđe ne može ostati pasivno, nezainteresirano, već poziva i potiče na akciju u korist drugoga. Na milosrđe čovjek je pozvan najprije Božjim primjerom koji u događaju Božića, utjelovljenju Sina Božjega iz čista milosrđa, otkriva želju da čovjeka spasi, otkupi, oslobodi, podari mu novo dostojanstvo.

Mons. Zec zatim je istaknuo događaje koji su obilježili proteklu godinu: Biskupsku sinodu posvećenu obitelji koja se održala u listopadu o.g. u Rimu, zatim za Krčku biskupiju prevažan događaj imenovanja i ređenja novog krčkog biskupa mons. Ivice Petanjka, Godinu posvećenog života koja se i nadalje obilježava te Godinu milosrđa koja je nedavno otvorena. Izraze zahvalnosti uputio je i krčkom biskupu u miru mons. Valteru Županu koji se kroz 18 godina zalagao za dobro Krčke biskupije ali i dobrobit i napredak obitelji u Hrvatskoj. Naveo je i nove projekte u koje se uključila Biskupija Krk te preporučio u molitve konstituiranje nove državne vlasti.

Gradonačelnik Krka prof. Darijo Vasilić izrekao je čestitku uime načelnika i drugih predstavnika građanstva. Izrekao je nadu i želju da Božić svih potakne na uspostavu pravednijeg i ravnopravnijeg društva.

Biskup Ivica zahvalio je na čestitkama te istaknuo kako je Godina milosrđa najbolji odgovor na situaciju u kojoj se svijet danas nalazi. Papa Franjo upozorava kako se već događa treći svjetski rat,Bozicno cestitanje 2015 (5) a Bog nam pokazuje da nema veće snage, moći kojom se može nadići takvo stanje od djela milosrđa, sebedarja, zauzetosti za druge… „Bili ateisti ili vjernici“, istaknuo je biskup Ivica, „vjerujem da će svatko prepoznati neospornu snagu i važnost djela milosrđa u svakodnevnom životu i službama koje vršimo, bilo onih tjelesnih: gladna nahraniti, žedna napojiti, siromaha odjenuti… ili onih duhovnih: dvoumna savjetovati, neuka poučiti, žalosna i nevoljna utješiti…“.

Nakon što su svi sudionici ovog okupljanja zajedno izmolili molitvu pape Franje za Godinu milosrđa, Božićno primanje nastavilo se ugodnim druženjem uz prigodni domjenak.

 Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email