Otok Krk kroz vjekove

Otok Krk kroz vjekoveAutori tekstova: Mihovil Bolonić i Ivan Žic Rokov.  Izdavač: Kršćanska sadašnjost i Biskupski ordinarijat  Krk. Krk, 2002., 536 str.

Kršćanska sadašnjost iz Zagreba i Biskupski ordinarijat iz Krka izdali su novo izdanje poznate i vrlo tražene knjige Ivana Žica-Rokova i Mihovila Bolonića: “Otok Krk kroz vjekove”.

Pisci ovog djela bili su povjesničari pa su u prvom redu htjeli napisati što cjelovitiji pregled povijesti otoka Krka. Ovo drugo izdanje je neznatno dopunjeno i obogaćeno brojnim fotografijama Petra Trinajstića.

Uvodna riječ mons. Valtera Župana uz drugo izdanje

Ove se godine navršava dvadeset godina od smrti dvojice autora knjige Otok Krk kroz vjekove, istaknutih krčkih svećenika mons. Ivana Žica-Rokova i mons. Mihovila Bolonića. Ovaj potonji je prije smrti zaželio da dođe do novog izdanja ove knjige, jer je knjiga izdana 1977. već tada bila rasprodana i uvelike tražena od mnogih.

Ovim novim izdanjem ispunjavamo posljednju želju autora, ali uvjereni smo, također i želje mnogih novih čitatelja i prijatelja otoka Krka. Koliko je poznato, ova je knjiga, do sada, najcjelovitije s raznih vidika iznijela složenu povijest otoka Krka. Oni koji su poznavali dvojicu autora, naročito krčki svećenici koji su redovito s njima kontaktirali, dobro znaju s koliko su savjesnosti autori pristupali svakom poslu. Čitajući knjigu i poznavajući autore u potpunosti smo osvjedočeni u njihovu tvrdnju da je ovo djelo pisano s velikom ljubavlju i žrtvama.

Krčka je biskupija ponosna što su pisci ovoga kapitalnog djela iznikli iz redova njenih svećenika. Ona im ostaje trajno zahvalna na gorljivosti i entuzijazmu kojim su se prihvatili truda i stvorili ovo djelo iz kojega ižaruje rodoljub1je i domoljublje, koje ih je uvijek resilo i zbog kojega su podnijeli ne male žrtve.

Zato nam je vrlo drago što možemo javnosti ponuditi drugo izdanje knjige Otok Krk kroz vjekove u ovoj godini velikih crkvenih zbivanja u krčkoj biskupiji, kao što su održavanje Međunarodnog znanstvenog simpozija povodom 100. obljetnice osnutka Staroslavenske akademije u Krku, održavanja po prvi put u Krku plenarnog jesenskog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije i prijenosa posmrtnih ostataka krčkog biskupa dr. Antuna Mahnića iz Zagreba u Krk.

Zahvaljujemo izdavačkoj kući “Kršćanska sadašnjost” što je spremno prihvatila želju Krčke biskupije za izdavanjem ove knjige.

Predajući ovu knjigu našem čitateljstvu prenosimo želju njenih autora da bude prihvaćena s ljubavlju i dobronamjerno.

Krk, na Malu Gospu, 8. rujna 2002.

Print Friendly, PDF & Email