Otvorena izložba IN SIGNV CRVCIS

Budući da se ove godine na sam blagdan sv. Kvirina, slavi Tijelovo, zaštitnik Biskupije Krk i grada Krka, spomenuo se dan ranije, u srijedu 3. lipnja, kada je u njemu posvećenoj crkvi održana svečana pjevana Večernja nakon koje je otvoren novi postav sakralne izložbe IN SIGNV CRVCIS s umjetninama iz katedralne riznice te, po prvi put, iz ostalih dijelova Krčke biskupije.

Izložbu su uz nastupe Župnog katedralnog zbora iz Krka i pučkih pjevača iz Vrbnika zajednički predstavili Zvonimir Seršić, predstojnik Ureda za crkvenu umjetnost i kulturna dobra Krčke biskupije, Rober Mijalić, akademski slikar i profesor na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci te Miroslav Pavličić, restaurator iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, dok je čast da otvori postav pripala mons. Ivici Petanjku, krčkom biskupu.

Svetom Kvirinu u čast

Svetom Kvirinu u čast

Kristovo poslanje među ljudima bilo je u znaku križa, uvodi Zvonimir Seršić, Kristovo naviještanje Božjeg kraljevstva svoj vrhunac doživjelo je u križu, a križ je i središte tajne spasenja čovjeka. Ljudsko postojanje u znaku je križa, jer nema egzistencije bez patnje i žrtve umiranja, a bez susreta s križem nema susreta sa sobom, poniranja u sebe i otkrivanja vlastite nutrine. Bez iskustva križa nema ni duhovne izgradnje i obnove. I ova naša izložba, nastavlja Seršić, također je u znaku križa. Ideja za ovogodišnji postav rodila se nakon povratka s restauracije velikog gotičkog raspela; restauracije koja je trajala nemalih 14 godina. Prilikom nedavnog biskupskog ređenja ta je umjetnina bila postavljeno na glavnom oltaru Katedrale, a sada je ponovo u središtu, u apsidi crkve sv. Kvirina. Križ je naime centralni motiv ovogodišnjeg postava te smo ga pozvani promatrati kako bi nam ljepota umjetnosti i svetoga pomogla prepoznati mjesto susreta neba i zemlje. Krčka biskupija, tumači Seršić, u ovoj prigodi iznova izlaže dio svog umjetničkog blaga – raspela, kipove, slike i relikvijare – iz Velog Lošinja, Malog Lošinja, Osora, Cresa, Baške, Jurandvora, Vrbnika i riznice Krčke katedrale. Bogatstvo je to u rasponu od 9. do 21. stoljeća, djela znanih i neznanih umjetnika, čija su imena naznačena na pločicama uz izloške. Kako jedno ime nije nigdje ispisano, ističe Seršić, želim ga posebno izdvojiti! Riječ je o vlč. Antonu Valkoviću, katedralnom župniku, koji je osmislio i izradio ukrase na prozorima, a trebali bismo mu zahvaliti i na velikom trudu uloženom u osmišljavanje i realizaciju ovog postava.

Kroz izložbu okupljene je ukratko proveo prof. Rober Mijalić, ukazavši najprije na ulomke oltarne pregrade iz 9. stoljeća smještene na samom ulazu u crkvu koji pripadaju tradiciji pletene ornamentike naglašene geometrizacije te u načinu likovne interpretacije još uvijek bliske bizantskom pristupu izražavanju. Iz perioda gotike, odnosno 14. stoljeća, nastavlja Mijalić, na izložbi je kao centralni izložak predstavljeno monumentalno raspelo, u čijem se oblikovanju već primjećuje odvajanje od bizantskog naslijeđa i kretanje prema zapadnoeuropskom načinu prikazivanja koje u svojoj osnovi ima naglašen aspekt autorstva. Potom slijedi primjer također gotičkog antependija, inače rad venecijanske zlatarske radionice, kao jedno od najvrijednijih djela zastupljenih na ovoj izložbi, čemu u prilog ide i njegova povezanost s plemenitaškom obitelji Frankopan. Značajni dio izložbe čini dionica vrijednih relikvijara ili moćnika koji nam demonstriraju svu vitalnost vjere naših ljudi. U takvom praćenju likovnog izražavanja, zaključuje Mijalić, dolazimo do vremena 20. stoljeća koje je predstavljeno slikama iz župne crkve u Osoru, odnosno dvjema postajama križnog puta od kojih je ona s naglašenim elementom naturalizma djelo Jadranke Fatur, a druga simbolički interpretirana rad Živka Haramije, dok je među njih postavljeno raritetno raspelo Valerija Michielija koje se unatoč suvremenom i minimalističkom pristupu, svojom impostacijom, snažno vezuje uz gotičku tradiciju.

U nastavku, dugogodišnji proces restauracije gotičkog raspela i tim restauratora predstavio je Miroslav Pavličić, dok je izložbu otvorio mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, dodavši kako ova izložba predstavlja doprinos ovom gradu i Biskupiji, pružajući nam uvid u to kako su ljudi, kroz stoljeća, doživljavali i proživljavali svoju vjeru! Izložba locirana u ranoromaničko zdanje crkve sv. Kvirina posjetiteljima će biti na raspolaganju kroz cijelo ljeto, od ponedjeljka do subote, između 09.30 i 13.30 sati.

Fotogalerija:

Tekst i fotografije: Igor Gržetić

Print Friendly, PDF & Email