Otvorena vrata Betanije u Velom Lošinju

U ljetu 2011. godine duhovni centar Kuća Betanija Veli Lošinj, u vlasništvu hrvatske provincije Milosrdnih sestara sv. Križa, otvorio je svoja vrata ponudivši duhovne programe namijenjene turistima i svima koji na otoku Lošinju traže odmor ili zdravlje.

Slijedeći Karizmu Družbe koju su primili njeni utemeljitelji: kapucin Teodozije Florentini i danas blažena majka M. Terezija Scherer „Potreba vremena volja je Božja“, Kuća Betanija u duhovnim potrebama ljudi-turista, prepoznaje potrebu suvremenoga vremena, odnosno poziv na svoje djelovanje. Pozorno slušajući duhovne potrebe ljudi, nastoji na njih odgovarati primjerenim duhovnim sadržajima. I to već četvrtu godinu zaredom. Koliko je ponuda duhovnih sadržaja potrebna toj mobilnoj populaciji suvremenoga društva, odnosno koliko je populacija nazvana turisti zaista i prepoznaje kao svoju potrebu i koliko je traži, najbolje govore statistički podaci koje Kuća Betanija uredno bilježi od početka rada, a koji rastu iz godine u godinu. Ovaj članak želi izvijestiti o aktivnostima u Kući Betanija samo u srpnju i kolovozu 2014. godine.

Mnoštvo ponuđenih programa

U ponedjeljak, 1. srpnja, Kuća Betanija otvorila je svoja vrata i započela s provođenjem najavljenog programa. Ponuda je odmah privukla prve posjetitelje: djecu, mlade i odrasle. Posjetitelji su mogli odabrati ponuđene programe, i to: zajedničko čitanje i osluškivanje Božje riječi, te razgovor o njoj i životnim pitanjima, meditacija, filmska večer ili večer rekreacije, kreativna radionica za djecu i odrasle, termini za osobni razgovor, rad s djecom, nedjeljna Euharistija na njemačkom jez., radio-emisije: nedjeljna biblijska poruka za DE i IT turiste. Program se odvijao u dopodnevnim i večernjim terminima, te je svatko mogao odabrati program koji želi i vrijeme koje mu odgovara. Svaka jezična skupina imala je svoje tjedne termine objavljene u posebno otisnutim informativnim listićima i zidnim plakatima. Tako je hrvatska jezična skupina imala tri termina u tjednu za čitanje Božje Riječi i razgovor o njoj u skupini s voditeljem; dva u dopodnevnim i jedan u večernjim satima, dok su njemačka i talijanska jezična skupina imale po jedan takav termin u tjednu. Isto je tako svaka jezična skupina imala po jedan termin u tjednu za meditaciju, i po jedan za mogućnost osobnog razgovora ili sv. ispovijedi. Jedan termin u tjednu za kreativnu radionicu i filmsku večer bio je svima zajednički. Istovremeno se odvijao program za djecu, kako bi roditelji mogli nesmetano sudjelovati u programu, i to: u tri dopodnevna i u dva večernja termina.

Dodatne ponude bile su: misijska večer, 9 molitvenih večeri ususret svetkovini Velike Gospe i Dan otvorenih vrata Kuće Betanija.

Svim posjetiteljima programa na raspolaganju je bio stručni tim sastavljen od kompetentnih suradnika u poznavanju struke i jezika na kojima se program odvijao: svećenika, trajnih đakona-Nijemaca i Milosrdnih sestara sv. Križa. Svi suradnici bili su volonteri koji su na taj način svoj godišnji odmor proveli u Kući Betanija. Spremno su svoje vrijeme i znanje stavili na raspolaganje duhovnim potrebama turista, a Kuća Betanija im je nastojala pružiti ugodan smještaj i osloboditi nešto vremena za njihov osobni odmor. Zaslužuju našu iskrenu zahvalnost, divljenje i poštovanje!

Misijska večer

U ponedjeljak, 21. srpnja, u Kući Betanija organizirala je Misijsku večer. Glavna gošća večeri bila je s. Beatrica Krstačić, milosrdna sestra sv. Križa, misionarka u Brazilu koja je govorila o svom misionarskom radu i radu Milosrdnih sestara sv. Križa u njihovoj međunarodnoj misijskoj kući u Brazilu gdje djeluje 30-ak sestara ove Družbe iz različitih dijelova svijeta.

Sestra Beatrica je rodom iz mjesta Mundanije na otoku Rabu, a već 35 godina djeluje kao misionarka u Brazilu. Milosrdne sestre sv. Križa u Brazilu, u sklopu svoje misije i poslanja, rade sa svim dobnim skupinama ljudi od djece, mladih do umirovljenika, bolesnika i zatvorenika, provodeći s njima razne programe. Drugi gost večeri bio je prof. dr. sc. Milan Špehar, nekadašnji nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj, a danas redoviti profesor na KBF-u Rijeci. Profesor Špehar već drugu godinu surađuje u provođenju programa za turiste u Kući Betanija kao svećenik-volonter. On je nastupio uz tradicionalnu afričku glazbu, odjeven u originalnu nošnju plemena Masai koju je osobno dobio na poklon od poglavice toga plemena za vrijeme svog posjeta Africi. Govorio je o radu misionara, običajima plemena Masai te Papinskim misijskim djelima. Na kraju je pozvao sve da se aktivnije uključe u potporu Papinskih misijskih djela i pomoć misionarima općenito. Sve prisutne su pozdravila djeca koja posjećuju program Kuće Betanija svojim točkama koji su s njima uvježbale s. Mirela Štraub i s. Vesna Stojanović. Posjetiteljima koji su ispunili dvoranu Kuće Betanija do posljednjeg mjesta ova će večer ostati u trajnoj uspomeni i sjećanju kao originalno iskustvo koje, kako su rekli, neće moći tako lako zaboraviti.

Vojni Ordinarij u kući Betanija

U četvrtak, 24. srpnja, vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac predslavio je sv. misu u Kući Betanija. Razlog posjeta vojnog ordinarija duhovnom centru u Velom Lošinju bila je prisutnost grupe mladih koje Vojni ordinarijat svakoga četvrtka kroz mjesec srpanj i dio kolovoza dovodi u Kuću Betanija na duhovni program. Mladi su djeca vojnih časnika i policajaca, redovitih djelatnika Ministarstva obra­ne, kojima Vojni ordinarijat organizira odmor u prostorima vojarne Kovčanje u Malom Lošinju, i pritom im nudi mogućnost sudjelovanja u formativno-duhovnim sadržajima. Tako je svakoga četvrtka u programu u Kući Betanija sudjelovalo do 40 djevojaka ili mladića od 14 do 19 godina iz svih krajeva Hrvatske. Tema susreta bila je: Iziđe sijač sijati. Program za njih su pripremile i vodile s. Mirela Štraub i s. Mirjam Jerković. A u petak, 22. kolovoza, Kuću Betanija posjetila je grupa studentica i studenata koji su također sudjelovali u višednevnoj duhovnoj obnovi u bivšoj vojarni Kovčanje u Malom Lošinju. Stigli su u pratnji vojnih kapelana, vlč. Alojza Kovačeka i vlč. Ante Mihaljevića, te ostalog pratećeg osoblja.

Molitvene večeri ususret svetkovine Velike Gospe

U vremenu od 6. do 14. kolovoza u Kući Betanija organizirane su molitvene večeri ususret svetkovine Velike Gospe. Bila je to svojevrsna devetnica koja je svake večeri okupljala turiste i mještane na molitvu krunice. Svaki je molitveni susret imao svoju molitvenu nakanu koja je okupljenima skretala pozornost i usmjeravala molitvu prema aktualnoj potrebi naše Domovine i svijeta. Odazivalo se između 35-50 sudionika, odraslih s djecom. Molitvene večeri zaključene su uoči svetkovine Velike Gospe internacionalnim meditativno-molitvenim susretom.

Dan uoči svetkovine Velike Gospe, 14. kolovoza, Kuća Betanija po prvi je puta na ovaj način otvorila svoja vrata za sve zainteresirane posjetitelje. Za taj dan sastavljen je poseban cjelodnevni program za tri jezične skupine kojima je program namijenjen: hrvatski, njemački i talijanski.

Kuća Betanija već drugu godinu u mjesecu srpnju i kolovozu marljivo organizira i priprema slavlje nedjeljne sv. mise na njemačkom jeziku za sve turiste koji se mogu služiti tim jezikom. Uz svesrdnu pomoć i razumijevanje domaćega upravitelja župe Veli Lošinj mr. Luke Paljevića, sv. misa se slavi u župnoj crkvi sv. Antuna opata na rivi u Velom Lošinju svake nedjelje i blagdana u 11,30 sati.

Radio Jadranka M. Lošinj u programu kuće Betanija

Kuća Betanija ovoga je ljeta ugradila u svoj program još jednu ponudu: duhovnu misao za sve nedjelje u srpnju i kolovozu za turiste njemačkog i talijanskog govornog područja. Lokalni medij Radio Jadranka Mali Lošinj spremno je od Kuće Betanija prihvatio ovaj prijedlog i njegovu realizaciju. Autori i urednici emisije na njemačkom jeziku bili su trajni đakoni-suradnici u izvođenju programa za turiste koji govore njemački jezik, i to prof. dr. Ulrich Steenberg iz Ulma i prof. dr. Uwe Bähr iz Göppingena. Autori emisije na talijanskom jeziku bili su svećenici-suradnici u izvođenju programa za turiste koji govore talijanski jezik, i to prof. dr. Milan Špehar, svećenik Riječke nadbiskupije i profesor na KBF-u u Rijeci i prof. dr. Alojzije Hoblaj, umirovljeni profesor KBF-a u Zagrebu i kanonik zagrebačkog Prvostolnog kaptola.

Filmske večeri

Ovogodišnja ljetna ponuda Kuće Betanija proširena je i jednom filmskom večeri u tjednu. Improvizirano gledalište na otvorenom koje je za to pripremljeno u dvorištu ispred nedovršene kuće, pokazalo se izvrsnim mjestom za tu ponudu. U program su ove godine bili uvršteni filmovi koji tumače živote svetaca. Djeci koju su roditelji ili odgojitelji doveli sa sobom, istovremeno je u drugom prostoru ponuđena projekcija sadržaja primjerenog njihovoj dobi.

I nakon udarne ljetne sezone Kuća Betanija nastavlja s programom duhovnih ponuda za turiste koji na otok Lošinj dolaze u posezoni, uglavnom za one u trećoj životnoj dobi. Pro­gram se sastoji od tri termina u tjednu i to u popodnevnim satima.

s. Hijacinta Hoblaj

Print Friendly, PDF & Email