Papa Franjo i Nobelova nagrada za mir

Priredio: dr. Franjo Velčić

Priredio: dr. Franjo Velčić

Na središnjem dnevniku HRT-a bila je 3. listopada 2015. objavljena vijest da je papa Franjo bio jedan od favorita za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. Nominirao ga je norveški parlamentarac, zastupnik Abid Raja koji je izjavio da mu je kao muslimanu posebna čast nominirati Papu.

Bilo je predloženo čak 273 kandidata, a uz papu Franju kao favoriti navodili su se njemačka kancelarka Angela Merkel i UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR.
Imenovanje dobitnika Nobelove nagrade je već završeno, no papa Franjo nije prošao.

Zanimljivo je pak spomenuti da je i prije točno stotinu godina, tj. 1915. godine, u žarištu 1. svjetskoga rata bio također nominiran za dobitnika Nobelove nagrade opet jedan papa – papa Benedikt XY. koji je bio tada zacijelo najveći zagovaratelj mira među sukobljenim narodima i državama. On je nazvao taj svjetski sukob – “una guerra inutile – jedan uzaludan rat” što su mu posebno spočitavali i predbacivali Talijani i Austrijanci, inače po vjeri katolički narodi, koji su se tada silovito borili da sebi prisvoje austrijski “Sud Tirol” ili talijanski ,,Alto Adige – Trentino”. No, papa Benedikt XY. nije dobio prestižnu Nobelovu nagradu i odlikovanje.

Jednako je zanimljivo kako je tadašnji talijanski riječki katolički list .Risveglio – Buđenje”, kojega je pokrenuo istaknuti riječki župnik Luigi Maria Torcoletti, prokomentirao taj događaj:
Predsjednik mađarske znanstvene akademije, tajni savjetnik Albert de Berezevichzy predložio je Švedskoj akademiji da dodijeli Nobelova nagrada za mir papi Benediktu XY. Izgleda da su i ostale države podržale taj prijedlog, jer – komentira riječki list – tko je više od njega radio za povratak mira? I člankopisac se pita: .Vedremo se anche qui l’anticlericalismo mettera la sua zampa! – Vidjet ćemo da li će i tu antiklerikalizam staviti svoju šapu!“

Gledajući Europu naših dana možemo samo lakonski ustvrditi: “Nihil novi sub sole! – Ništa novoga pod suncem!

Print Friendly, PDF & Email