Pastoralno promišljanje uz postavljanje spomen-obilježja svetoga pape Ivana Pavla II.

Trajni podsjetnik i naš pastoralni izazov

Postavljanje prepoznatljivog spomenobilježja svetog Pape Ivana Pavla II. kod prilaza Omišlju u blizini zračne luke i na mjestu kuda je Papa prolazio tijekom svojega Trećeg pastirskog pohoda Hrvatskoj, zasigurno je jedan od najvažnijih događaja koje pamti Krčka biskupija u protekloj 2014. godini, u godini u kojoj je sam Ivan Pavao II. proglašen svetim.

Prisjetimo se važnijih trenutaka iz tog vremena.
Četvrtak, 5. lipnja 2003. bio je jedinstveni i neponovljivi događaj za cijelu Krčku biskupiju kad je papa Ivan Pavao II. sletio zrakoplovom u omišaljsku zračnu luku, papamobilom prošao kroz Omišalj, te u sklopu trećeg pastirskog pohoda Hrvatskoj iznova stizao i polazio iz zračne luke do svojih odredišta.

Pohod koji obvezuje
Boravak pape Ivana Pavla II. ovdje označuje prisustvo osobe koja je dala pečat svjetskim zbivanjima i promijenila svijet, a nama ostavila zalog. Njegovo proglašenje svetim u Rimu 27. travnja 2014. bio je neposredni povod podizanja spomen-obilježja svetom Papi. Nastojanjem Krčke biskupije, te uz suglasnost i potporu svih krčkih općina, pošlo je za rukom da se već u nedjelju 12. listopada 2014. organizirala svečanost tijekom koje je krčki biskup Valter Župan svečano blagoslovio spomen-obilježje i kip svetog pape Ivana Pavla II.

 Spomen-obilježje puno simbolike
Uz izbor mjesta, te odabir umjetnika, trebalo je ponajprije spomen-obilježje primjereno uklopiti u naš otočki prostor. Sudeći prema dojmovima posjetilaca, izgleda da se u tome prilično uspjelo. U Papinu kipu prepoznajemo stvarnost i simboliku: Papa nas vedro gleda, a oslonjen na križ ispruženom nas rukom blagoslivlja. Njegov se lik ovdje doimlje poput jedra koje prkosi snažnoj buri, a znamo: otočani su tijekom povijesti uvijek razabirali odakle „vjetrovi pušu“. Papa ne stoji visoko poput nekih moćnika koji žele biti vidljivi, jer je on bio uvijek blizu ljudi, a ovdje je njegov kip postavljen tako da bude blizu običnom čovjeku, da ga se može rukom dotaknuti. Podnožje koje se pod njim lagano penje kao da nam želi reći kako on podiže naš duh i tijelo. Ispod njega je okruglo kamenje sa žala, koje nas podsjeća na otočki kraj i Papinu pjesmu iz mladih dana: Krist jednom stade na žalu tražeć ljude za velika djela… Pred kipom su koncentrični polukrugovi koji nam prizivaju u svijest more koje nas okružuje i valove koji se šire i prelijevaju, a usred njih zelenje uprizoruje Kvarnerske otoke. Odostraga kip okružuje sedam karakterističnih krčkih stabala, sedam murvi koje predstavljaju sedam krčkih općina. A povrh svega u kipu svetog Pape vjernici prepoznaju nebeskog zagovornika, onoga kome se mogu utjecati, kome će se molitvom obraćati, pa ispod kipa čitamo: Sveti Ivane Pavle II, moli za nas!

Papa povezao ljude i vlasti
Akcija postavljanja spomen-obilježja Papi bila je veoma znakovita, pa izgleda da je sam Svetac umiješao svoje prste. Jamačno nema niti jedne biskupijske akcije koja je uspjela toliko okupiti i povezati ljude na otoku kao ova. Aktivno su se uključile sve krčke općine s gradom Krkom. Nadalje, sva komunalna poduzeća na Krku radila su više dana na uređenju prostora oko kipa. Možemo gotovo ustvrditi: Papa je okupio ljude!

Poticaj i pastoralni izazov
Spomen-obilježje u našoj sredini velikog Pape, koji je pokazivao koliko voli naš narod i bio izuzetno blizak kad je Hrvatskoj najviše trebao, ne predstavlja samo sjećanje i produženu uspomenu. Ono pruža poticaj i pastoralni izazov. Pitamo se: u čemu? Papa je proglašen svetim. On je proživio sve probleme današnjeg čovjeka i postigao svetost. On postaje naš zagovornik. Njemu se možemo uteći upravo sada sa svim našim problemima. Dobro znamo s kakvim se sve problemima nosimo: kod mladih, obitelji i svih drugih. Znakovito je da već ljudi pojedinačno dolaze i postavljaju cvijeće kod kipa Sveca.

Nije dostatno da se sve prepusti spontanosti.
Stoga bih htio potaknuti na pastoralno promišljanje o valoriziranju spomen-obilježja Pape u radu sa raznim skupinama vjernika: djece, mladih, obitelji i svih ostalih. Zašto se ne bi organiziralo skupne posjete, odnosno hodočašća sa primjerenim sadržajem? Dana 27. travnja Papa je proglašen svetim. Moglo bi se datum blizak danu proglašenja svetim ili neki drugi prikladni datum odrediti Danom okupljanja oko dragog i nezaboravljenog pape Ivana Pavla II.

U svakom slučaju, ne smije se nikako dopustiti da smo samim postavljanjem spomenobilježja Papi Ivanu Pavlu II. u našoj sredini završili sve što smo htjeli učiniti. Naprotiv, spomenobilježje obvezuje.

A. Bozanić

Print Friendly, PDF & Email