Pismo biskupa Riječke metropolije vjernicima

Povodom Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se ima održati 19. travnja 2015. godine  na Trsatu, kao poticaj obiteljima da sudjeluju na ovom susretu ali i da se zajedno, pod vodstvom svojih župnika, pripremaju za nj, biskupi Riječke metropolije uputili su svojim vjernicima prigodno pismo:

Braćo i sestre!

Vjerujemo da vam je poznata briga koju papa Franjo posvećuje suvremenim obiteljima. Zato je pozvao predstavnike biskupa svih zemalja svijeta u Rim na savjetovanje o tome kako pomoći obiteljima. To će se savjetovanje nakon završene Izvanredne sinode nastaviti u listopadu sljedeće godine, te će tada biti donesene i smjernice za djelovanje.

Tu istu brigu za obitelji dijelimo i mi, vaši biskupi i svećenici.  Mnogim se obiteljima i materijalno pomaže. Ipak smatramo da je vrlo važno i vama potrebno da budete ispravno i dovoljno poučeni o velikoj važnosti i dostojanstvu koje je Bog dao obitelji. Bog upravo za obitelj ima posebno radosnu vijest koja je mnogim kršćanima nepoznata, te želimo da je upoznate. Pozvali smo vaše svećenike da vas okupljaju i govore o tome. Zato nastojte naći vremena i odazovite se na poziv svojih župnika. Često imate prigode čuti i vidjeti ono što vas baca u malodušje, a možda i depresiju. Čujte, stoga, i Božju radosnu vijest koju vam On želi upraviti.

Sljedeće godine, u nedjelju 19. travnja održat će se na Trsatu Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Sigurno se sjećate Prvoga takvog susreta 2011. godine na kojemu nam se je pridružio i papa Benedikt XVI., a okupilo se četiristo tisuća muževa i žena, očeva i majki s djecom. Kako su bile ohrabrujuće riječi pape Benedikta! Već vas sada pozivamo da se nađemo na Trsatu da osjetite ljepotu zajedništva, da osjetite ohrabrenje da niste sami i da ima mnogo onih koji s vama mogu podijeliti vaše brige i radosti.

Pozdravljamo vas i blagoslivljamo.

Dana 15. studenoga 2014.

 Vaši biskupi:

+ dr. Ivan Devčić, nadbiskup riječki
+ Valter Župan, biskup krčki
+ dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski
+ dr. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski

Print Friendly, PDF & Email