Predstavljanje zbornika Krčki biskup Josip Srebrnić

U sklopu trodnevne priprave za proslavu sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije, u subotu 2. lipnja u 18 sati u dvorani biskupije, održano je predstavljanje Zbornika radova sa znanstvenog skupa održanog u Rijeci povodom 50. godišnjice smrti krčkog biskupa Josipa Srebrnića. Događaj je moderirao đakon, vlč. Josip Karabaić koji je na početku pozdravio sve prisutne. Prije samog predstavljanja Zbornika, Ljubica Kosić i njezina kći Katarina otpjevale su pjesmu „Majko ljubeznjiva“ i to na hrvatskom i talijanskom jeziku.

Zbornik su predstavili njegovi autori, prof. Marko Medved, autor prvog dijela zbornika koji donosi devet radova raznih autora, među kojima je i biskup krčki mons. dr. Ivica Petanjak, a čija je tematika vezana uz ulogu biskupa Srebrnića i njegove intervente na događaje u Drugom svjetskom ratu. Drugi dio predstavio nam je njegov autor, prof. Franjo Velčić, generalni vikar Krčke biskupije. U drugom su dijelu objavljeni spisi iz Srebrnićeva prezidijala a odnose se posebno na djelovanje u drugom dijelu rata gdje se detaljno donose podaci o djelovanju biskupa Srebrnića.

Nakon predstavljanja Zbornika, Josip Bepino Karabaić podijelio je sa prisutnima svoja sjećanja i događaje iz svog djetinjstva kada je bio osobni ministrant biskupa Srebrnića. Gospodin Karabaić sin je Bepina Karabaića, jednog od mnogih koje je biskup Srebrnić spasio iz logora Dachau.

Na kraju se prisutnima obratio biskup Ivica i istaknuo kako ovaj Zbornik nije kraj govora i prisjećanja na biskupa Srebrnića već početak, jer će zasigurno potaknuti i druge ljude koji su poznavali ili čuli od starijih o biskupu Srebrniću da svoja saznanja podijele s drugima. Predstavljanje Zbornika okrunjeno je misom koju je u 19 sati u katedrali predvodio biskup Ivica a na kojoj je propovijedao generalni vikar, mons. Franjo Velčić.

Tekst: Zoran Maričević
Foto: Dejan Kosić

Print Friendly, PDF & Email