Predstavljena knjiga A. Bozanića “Grad Krk, upravno, crkveno, kulturno i gospodarsko sjedište Otoka Krka”

U srijedu 7. prosinca 2016. U Velikoj gradskoj vjećnici u Krku  predstavljena je i ponuđena okupljenim Krčanima i svim gostima novoizašla knjiga omišaljskog župnika doc. dr. sc. Antona Bozanića: Grad Krk, upravno, crkveno, kulturno i gospodarsko središte otoka Krka.

O knjizi, kojoj su napisali recenzije doc. dr. sc. Tomislav Galović i doc. dr. sc. Franjo Velčić, govorili su gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić, krčki biskup mons. Ivica Petanjak, akademik Petar Strčić, recezenti, zatim Ksenija Čulina, uime izvršnog nakladnika Glose i sam autor.

U obraćanju prisutnima u ulozi domaćina, pozdravivši prisutne gradonačelnik je, između ostalog, istaknuo kako je Krk grad u kojem se na istom prostoru odvija život više od dva tisućljeća i to predstavlja izazov suživota. Krčki je biskup naglasio kako je Krk «otvorena knjiga» koja očekuje da mi ugradimo sebe u njegovu budućnost. Recenzent dr. Velčić je nabrojio više autora koji su pisali o Krku i pokušao odrediti pisanje i poruku novoizašle knjige.

«Monografija koju imate pred sobom želi progovoriti iz današnje perspektive o gradu Krku – otočnom središtu civilne i crkvene vlasti; o njegovoj prošlosti, ali i sadašnjosti; o povijenim mijenama, ali i o trenutku u kojem sada živimo; o stolnoj crkvi – Krčkoj katedrali, samostanima, crkvama, gradskim zidinama, kulama i raznovrsnim kulturnim spomenicima koji čuvaju spomen na minula vremena, ali i o novijim ustnovama i grditeljskim ostvarenjima; o duhovnim, vjerskim i narodnim sadržajima, bratovštinama i nematerijalnoj kulturnoj baštini koju smo dobili u naslijeđe, a obvezuje i nas koji danas ovdje živimo, jer u protivnom gubimo tlo pod nogama; o razvoju, infrastrukturi i napretku, ali i o čuvanju vlastitog identiteta u globaliziranom svijetu i u novim prilikama; o ljudima koji danas žive na ovom području, ali i o iseljenim Krčanima.» – rekao je autor u prigodnoj riječii i naglasio kako mu je bila želja stvorili sintezu o gradu Krku jer se događalo da su se počesto isticali pojedini segmenti, a nije se vidjelo cjelinu. Iz sintetičkom prikaza dobivaju se nove spoznaje prošlosti i sadašnjosti dugovjekoga grada koje pobuđuju zanimanje današnjih čitatelja.

Iako se o Puntu, posebice o turizmu i gospodarstvu u mjestu već poprilično pisalo, ova knjiga – kako su govornici naglasili – objedinjuje na određeni način sve što je do sada napisano, a istovremeno donosi nove spoznaje, kritički se osvrće na razna povijesna zbivanja, iznosi na temelju jasnih argumenata povijesne činjenice koje nisu bile široj javnosti dovoljno poznate, a istodobno objavljuje najnovije podatke koji pobuđuju zanimanje današnjim čitateljima.

S vjerskog polazišta ova knjiga pokazuje kako je Krk kao upravno i biskupijsko središte, putem zajedničke brige oko općeg dobra stvorio bogatu današnju duhovno-materijalnu kulturnu baštinu.

Knjiga, odnosno monografija o Krku, čiji je nakladnik Grad Krk, čitko je pisana i bogato opremljena i ilustrirana, tako da je dostupna široj čitalačkoj publici. Ona je šesta po redu knjiga koju je autor napisao i objavio o krčkim općinskim središtima.

Odmah po završetku samog čina predstavljanja, velikom broju okupljenih ljudi poklonjen je po jedan primjerak. Svi su pokazali živo zanimanje i uputili se prema mjestu gdje se moglo nabaviti novoizašlu knjigu.

Print Friendly, PDF & Email