Projekt “72 sata bez kompromisa” okupio preko 60 mladih volontera

Volonterski projekt „72 sata bez kompromisa“ održao se po treći put na našem zlatnom otoku Krku u periodu od 13. do 16. listopada pod sloganom „Probudi se“. Okupio je preko 60 beskompromisnih volontera od 15 do 35 godina koji su volontirali na 15 radnih ekoloških i socijalnih akcija.

Ustanova odgovorna za organizaciju je Caritas Biskupije Krk.

Projekt je započeo u četvrtak, 13. listopada, u krčkoj katedrali. Svečano misno slavlje predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak, a svojim čitanjem, molitvom i pjevanjem dodatno su ga obogatili i sami volonteri. Nakon mise otvaranja volonteri su saznali akcije na kojima će volontirati tijekom nadolazećeg vikenda, te su dobili zelene volonterske majice-simbol projekta.

Prvi dan volonterskih akcija, petak, započeo je radno… Dio volontera uputio se jednoj obitelji kako bi joj očistio vrt i životni prostor, a ista se akcija nastavila i u subotu s novim volonterima. Druga pak ekipa morala je spakirati kreme za sunčanje. Zašto?, pitate se. Shvatili smo da nam otok Krk nije dovoljan te smo u suradnji s Ponikve d.o.o. otplovili na otok Plavnik. Volonteri su sakupili razni otpad koji se nasukao na plažama.  U Domu za starije osobe „Mali Kartec“ volonteri su popisali dio knjiga koji je došao u obliku raznih donacija te „pripremio teren“ za nove police koje bi uskoro trebale doći. A ukoliko ste šetali krčkom rivom mogli ste vidjeti volontere u šetnji i druženju s korisnicima Centra za rehabilitaciju.

U subotu se dio volontera probudio čak u 4 ujutro kako bi s Lošinja trajektom došli do svojih volonterskih akcija! U Oazi su pilili drva za potrebite i kuhali ručak; u Domu za starije osobe „Mali Kartec“ kroz pjesmu zajedno s korisnicima zasadili su začinsko bilje u tegle; u dvorištu Caritasa Biskupije Krk prenijeli su zemlju i sagradili zaštitnu ogradu kako bi se to isto dvorište moglo urediti za potrebe Centra za rehabilitaciju; u Puntu su očistili okoliš Dječjeg vrtića „Katarina Frankopan“ te pomogli u izgradnji povišene gredice u samostanu sestara Karmelićanki; u Njivicama, u udruzi „Moj prijatelj“ su pomogli pri terapijskom jahanju koje udruga provodi i očistili ranč; ukupno trima obiteljima na otoku uređen je životni prostor: volonteri su farbali zidove, čistili kuću, uređivali okućnicu, slagali drva, dali ruku u kućanskim poslovima… Umorni, ali ispunjeni, okupili smo se u Oazi Kraljice Mira na ručku i druženju.

Projekt je završio nedjeljnim misnim slavljem u krčkoj katedrali koje je predvodio krčki župnik Anton Valković. Organizatori su, uz čitanje i pjevanje, zahvalili župniku i cijeloj zajednici na podršci koju su primili tijekom organizacije projekta. Kao šećer na kraju cijelog vikenda prepunog volontiranja bio je nastup muške klape „Zvonimir“ u Domu za starije osobe „Mali Kartec“.

Ovim putem želimo se zahvaliti svim donatorima koji su uvelike olakšali organizaciju cijelog projekta, a to su: Caritas Biskupije Krk, Biskupija Krk, Grad Krk, Župa Krk, župnik Anton Valković, Ponikve eko otok Krk d.o.o., Croatia osiguranje, Casa Del Padrone, Knjižara sv. Kvirin, OPG Nikica Depikolzvane te drugi anonimni donatori. Hvala vam što se prepoznali ovaj projekt kao projekt vrijednog ulaganja. Veliko hvala i Caritasu Biskupije Krk kao organizatoru samog projekta, hvala na povjerenju i podršci.

Najveće hvala ide ovogodišnjim beskompromisnim volonterima, bez vas cijeli projekt ne bi imao smisla. Odradili ste velik posao i zajednica može biti zaista sretna što ima tako divne mlade ljude koji su spremni pomoći bez pitanja.

Posjetimo, „72 sata bez kompromisa“ međunarodni je volonterski projekt za mlade od 15 do 35 godina. Na otoku Krku održava se već treću godinu za redom, a ustanova odgovorna za organizaciju projekta je Caritas Biskupije Krk zajedno sa svojim volonterima. Glavno obilježje projekta leži u beskompromisnosti; prijavom na volontersku akciju budući volonteri ne mogu birati na kojoj će volonterskoj akciji sudjelovati. Na taj način bez predrasuda daruju svoje vrijeme, znanje i talente za dobrobit zajednice.

Print Friendly, PDF & Email