Proslava sv. Antuna opata u Velom Lošinju

U četvrtak 17. siječnja u Velom je Lošinju svečano proslavljen blagdan mjesnog zaštitnika sv. Antuna opata. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi, posvećenoj ovom svecu, predvodio je fra Vitomir Glavaš, gvardijan samostana sv. Frane u Cresu, u zajedništu sa subraćom svećenicima, župnikom i bivšim župnicima Velog Lošinja.

Fra Vitomir Glavaš, osvrnuvši se na život sv. Antuna pustinjaka, poseban naglasak stavio je upravo na đavolska napastovanja i kušnje s kojima se ovaj svetac borio cijeloga svog zemaljskoga života: „Gospodin Bog je htio dobro iskušati vjernost svoga sluge i dopuštao mu je jobovske muke. Dopuštao je da ga se u samoći pustinje napastuje. U pustinji je iskušao najveće kušnje i trajno se borio sa đavlom. I u toj borbi, naravno, nije pokleknuo; Bog je bio njegova jakost u kušnjama, u napastima. (…)
Kršćanin, ako doista želi biti čovjek Božji, ako doista želi živjeti svoju krsnu milost, neminovno će biti napastovan, neminovno će biti kušan. I to je činjenica. A Bog može okrenuti napast ne na propast duše nego, dakako, na korist te duše. Kušnja je nešto što je potrebno u životu.
Napasti su popratni element u duhovnom životu čovjeka i svaka napast je, možemo reći, jedno drvo spoznaje dobra i zla: odluka hoćemo li se odlučiti za dobro stoji pred nama.
To je drvo dobra i zla na kojem se učvršćuje ljudska povijest. To je kao bura radi koje stablo pušta dublje svoje korijenje u zemlju. To je ispit na kome čovjek pokazuje kako se snalazi, kako prolazi u Božjoj šutnji. Lako je ostati dobar kada nema kušnja.
Molimo prije svega da nam Gospodin svoje milosti ne uskrati, da nam svojega pogleda ne uskrati, da nas ne kuša prije svega bez vjere.“

Po završetku svete mise, okupljeni vjernici su, po starom običaju, mogli častiti moći svetog Antuna opata koje se čuvaju u župi.

Tekst i fotografije: Sara Širola

Print Friendly, PDF & Email