Proslava sv. Grgura i blagoslov župne kuće u Velom Lošinju

U subotu 7. srpnja 2018, otac biskup mons. Ivica Petanjak predvodio je svečano misno slavlje u župnoj crkvi sv. Antuna opata u Velom Lošinju, povodom blagdana sv. Grgura iz Spoleta, suzaštitnika ovoga mjesta. Koncelebrirali su velološinjski župnik Tomislav Crnović, bivši župnici: Ivan Turčić, Matej Polonijo i Luka Paljević, Robert Zubović, Ivan Katunar, Dražen Zrile te biskupijski ekonom Anton Depikolozvane.

Sv. Grgur iz Spoleta mučenik je iz prvih stoljeća kršćanstva. U Rimskom Martirologiju njegovo je mučeništvo zapisano 24.12.303. godine, a u Velom Lošinju slavi se 7. srpnja, na dan prijenosa kosti sveca u župnu crkvu, davne 1663. godine. Okupljenim vjernicima, otac biskup progovorio je o mučeništvu i veličini ovoga sveca koji se unatoč strašnim mukama kojima je bio podvrgnut nije odrekao svoje vjere u Isusa Krista.

„Ovaj grad i ova župa slave svoga suzaštitnika svetog Grgura iz Spoleta, svećenika i mučenika prvih kršćanskih vremena, kada je biti kršćanin značilo biti mučenik, odnosno živjeti sa sviješću: svakog dana mogu stradati zbog svoje vjere. Već s tom sviješću obraćenici su pristupali svom krštenju. U tom je trenutku za njih započeo novi oblik života, novi oblik postojanja. To vrijedi i danas. Krštenje nije samo obred, to je novi način života. Kad se govorilo o mučeništvu, prvenstveno se govorilo o svjedočenju za Isusa Krista, a ne toliko o mukama i patnjama koje treba podnijeti. Mučeništvo odnosno svjedočenje se ne živi samo u trenutku mučeničke smrti, nego svaki dan i cijeli život. Bez toga nije moguće razumjeti sam čin mučenja, jer, kako bi itko bio spreman umrijeti za Isusa Krista, ako ne živi kršćanski. Čovjek može za nešto umrijeti i za nešto trpjeti samo ako je uvjeren da je to stopostotna istina i da ne postoji neka druga istina koja je veća od nje. Sveti je Grgur cijelog svog života bio svjedok Isusa Krista. Živio je po Kristu. Nije znao ni htio živjeti drugačije nego kao kršćanin. Mučeništvo je bilo samo kruna njegovog svjedočenja za Isusa Krista. (…) Ovaj grad i ova župa uistinu imaju velikog sveca zaštitnika. Silnog svjedoka Isusa Krista. Daj Bože da ga častimo i nasljedujemo uzornim kršćanskim životom, a ne samo običajem i tradicijom“, rekao je biskup Ivica.

Na  kraju misnog slavlja, župnik se zahvalio dvojici velološinjana za dugogodišnje predano služenje župi: Korinu Stupariću, koji već 55 godina vrši službu orguljaša, te Antoniju Lettichu za tridesetu godišnjicu službe sakristana, ali i pomaganje župi već više od 7 desetljeća. Otac biskup dvojici je župljana uručio plakete u znak zahvalnosti.

Nakon mise, biskup, svećenici i okupljeni vjernici uputili su se u novouređenu župnu kuću. Anton Depikolozvane, ekonom krčke biskupije, iznio je nekoliko riječi o župnoj kući i učinjenoj obnovi. Obnova je bila nužno potrebna jer zbog urušavanje zgrade više nije mogla biti u upotrebi.  Radovi su započeli u listopadu 2017. godine. Detaljnom adaptacijom cijele župne kuće, dobiven je „mali pastoralni centar“ koji će služiti kao stan župnicima ali i kao mjesto susreta župljana.
Nakon uvodnih riječi, otac biskup je blagoslovio kuću, a potom je uslijedilo razgledavanje i druženje.

Fotogalerija

Tekst i fotografije: Sara Širola

Print Friendly, PDF & Email