Proslavljen zavjetni blagdan “Rapski Križi”

Sunčanog 25. travnja, noseći sliku Rapske Gospe, kako bi svojim majčinskim pogledom blagoslovila otočane Raba, župljani župe Uznesenja blažene Djevice Marije, zajedno sa župnikom Mladenom Mrakovčićem, spustili su se rapskim „Bobotinama“, čekajući procesije otočana okolnih mjesta, čime je svečanost proslave rapskih „Križi“, zavjetnog blagdana starog već dugih 500 godina, započela. Vjernici iz svih župa otoka, skupili su se na glavnom rapskom trgu „Varošu“, obilježavajući još jednu tradicijsku proslavu blagdana „Križi“, pod posebnim pandemijskim okolnostima, ali i s posebnom ljubavlju koju su donijeli u svojim srcima, sa nakanom da se pomole blaženoj rapskoj Gospi i prikažu sebe i svoje bližnje u molitvama.

Svetu misu ispunjenu ljubavlju i milošću te čežnjom za zajedništvom sviju, predvodio je mons. Mladen Mrakovčić, župnik Raba, uz koncelebraciju svećenika ostalih župa otoka. Homiliju je s obilje duha i milosti koja se prelila na sve vjernike održao vlč. Krunoslav Boras, župnik župe sv. Stjepana u Barbatu, koji se posebno osvrnuo na mračni Srednji vijek u kojem je progovorilo zlo, no progovorila je i Gospa koja je darovala svoga sina za spas svijeta, te su joj Rabljani odali posebnu počast vjernim hodočašćima u prigodi rapskog blagdana „Križi“.

„Zlome smeta žrtva, obraćenje, smeta mu ljubav koja je istinska i prava, zato pred zlom ne treba popuštati i biti tolerantan. Ovi dani u kojima se svi nalazimo, vrlo su znakoviti, no sve što radimo, činimo za svoju djecu“, naglasio je vlč. Krunoslav Boras, te dodao kako se mentalitet ljudi promijenio, postali su sve više ravnodušni, a mnogi se, zanemarujući Božju ljubav i blizinu, lažno predstavljaju pa je i to dio društva u kojem današnji čovjek živi. Potrebno je da Isus dotakne srca svih ljudi, a svaki bi čovjek trebao svoju ljubav i nauk pretvoriti u djela. Samo je u imenu Isusovu spas za sve ljude. Svetu misu pjesmom su popratili članovi župnog zbora Crkve Uznesenja blažene Djevice Marije u Rabu, uz zajedništvo i molitvu te pjesmu svih vjernika koji su sudjelovali u misnom slavlju te u zajedništvu bili povezani u ljubavi Kristovoj.

Potrebno je svakodnevno hodočastiti putem ljubavi, zajedništva i mira, dotaknuti se Isusova srca u hodu istine, vjere i milosrđa. Zavjetni blagdan „Križi“ i rapska Gospa, potiču na put ljubavi i žrtve te radosti u srcima koju donosi istinska ljubav prema Isusu Kristu. Neka rapski “Križi“ budu poticaj na zajedništvo i bezuvjetnu ljubav, kako bi svi zauvijek živjeli u radosti i istini te pobjegli od zla i strahova, te tako, suočeni s istinom, uživali u ljubavi koju donosi i daruje svima Isusova dobrota i blizina.

Svetu misu ovogodišnjeg  zavjetnog blagdana „Rapski Križi“ , možete pogledati na YouTube kanalu RABstreamTV:

Tekst i foto : Josip Badurina

Fotogalerija:

Print Friendly, PDF & Email