Proslavljena 50. obljetnica HKM bl. Ivana Merza u Astoriji u New Yorku

U nedjelju 2. svibnja u župi Predragocjene Krvi u Astoriji (NY) upriličena je svečanost proslave 50. obljetnice Hrvatskoga Apostolata Bl. Ivana Merza. Zbog epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi u Državi New York, Jubilej je proslavljen svečanim misnim slavljem kojega je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak. Uz voditelja Misije don Vedrana Kirinčića i župnog vikara župe Predragocijene Krvi vlč. Saše Ilijića u koncelebraciji su bili hrvatski svećenici koji pastoralno djeluju u New Yorku i New Jersey. Među njima je bio i don Robert Zubović negdašnji dušobrižnik u čije se vrijeme službe u Astoriji odlučilo uzeti bl. Ivana Merza za nebeskog zaštitnika Misije. Poseban dar svečanosti bio je i biskup biskupije Brooklyn-Queens mons. Nicholas DiMarzio, koji je svojim prisustvom uzveličao slavlje te iskazao podršku našoj zajednici.
Svoje su pozdrave poslali i krčki svećenici i nekdašnji dušobrižnici Misije: vlč. Anton Zec i vlč. Anton Bozanić.

Pozdravljajući na početku mise sudionike slavlja, vlč. Kirinčić posebno je pozdravio predvoditelja misnoga slavlja biskupa Petanjka, nasljednika krčkih biskupa „koji su tijekom pedeset godina pastirskim srcem gledali na potrebe Hrvata u New Yorku i uvijek bili spremni udijeliti dušobrižnika kako bi se skrb za vjeru, kulturu i jezik Hrvata nastavila u ovoj misiji“. Zahvalio je nizu biskupa biskupije Brooklyn-Queens koji su uvidjeli potrebu dolazećih imigranata „otvorivši im svoje srce, dom i biskupiju i koji su omogućili vjernicima naše domovine da u novoj zemlji pronađu svoj dom“.

Biskup Petanjak u propovijedi je naveo važne datume iz povijesti objavljene u Spomen knjizi o Misiji Our Home Away from Home. Prva misa na hrvatskom jeziku u New Yorku slavljena je 21. rujna 1913. godine u crkvi Sv. Klare jer je već prije Prvog svjetskog rata tu bilo toliko puno Hrvata katolika da se pokazala velika potreba za svećenikom i dušobrižnikom kako se doseljenici ne bi izgubili u dalekom svijetu. Još masovnije doseljavanje Hrvata u Astoriju, poglavito iz Hrvatskog primorja, otoka Krka, Istre i sjevernojadranskih otoka dogodilo se početkom 60-ih godina prošlog stoljeća kad se još više pokazala potreba za stalnim dušobrižnikom među doseljenim Hrvatima. Kroz svih ovih više od stotinu godina uvijek je netko od hrvatskih svećenika bio uz svoj narod, a od 4. srpnja 1971., otkako je franjevac trećoredac fra Petar Runje slavio misu na hrvatskom jeziku u župi Predragocjene Krvi, postoji kontinuitet slavljenja misa na našem jeziku u ovoj župi. U lipnju 1985. godine biskupije Brooklyn i Krk sklopile su sporazum po kojem se Krčka biskupija obvezala da će poslati svojeg svećenika Hrvatima katolicima u župu Predragocjene Krvi u Astoriji.

Biskup Petanjak kazao je da je ova HKM izabrala za zaštitnika bl. Ivana Merza, mladića, akademski obrazovanog, ali mu to nije bilo zaprekom da bude gorljivi i založeni katolik koji je cijelim svojim bićem svjedočio kako razum, znanje i vjera moraju ići zajedno i trebaju prožeti sve pore ljudskog postojanja i djelovanja.

„Svi vi koji potječete iz Krčke biskupije možete biti još dodatno ponosni na svog nebeskog zaštitnika Ivana Merza jer je on mladica i plod neumornog rada krčkog biskupa i sada sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića čiju smo stogodišnjicu rođenja za nebo proslavili protekle godine 13. i 14. prosinca. Biskup Mahnić je svojim djelovanjem početkom prošlog stoljeća postavio temelje Hrvatskog katoličkog pokreta i Katoličke akcije čiji je svijetli lik i izdanak bl. Ivan Merz“, rekao je biskup Petanjak.

Krčki biskup zahvalio je svim svećenicima koji su kroz stotinu, a napose posljednjih pedeset godina djelovali u ovoj misiji. Potaknuo ih je da svojim uzornim svećeničkim životom uvijek ostanu povezani s Isusom Kristom, a vjernike koji se okupljaju u ovoj crkvi pozvao je da poput bl. Ivana Merza budu njihovi gorljivi suradnici jer su svećenici tu radi vjernika.
Zahvalio je i mjesnom biskupu mons. DiMarziju koji hrvatske vjernike očinskom ljubavlju prihvaća u svojoj biskupiji i koji brižno surađuje s našim svećenicima.

U svome obraćanju biskup DiMarzio zahvalio je biskupu Petanjku što je unatoč pandemiji odlučio doći u New York i podržati Hrvatsku zajednicu o ovom svečanom jubileju. Isto tako biskup DiMarzio izrazio je zahvalnost biskupu Petanjku što je Biskupiji Brooklyn posudio dvojicu svojih mlađih svećenika kojima je uz Hrvatsku zajednicu povjereno voditi cijelu župu uključujući i ostale jezične skupine koje se okupljaju u župi.

Nakon svečanog misno slavlja druženje se nastavilo u Pastoralnom centru u kojem je upriličeno predstavljanje Spomen knjige pod naslovom: Our Home Away from Home koju je Misija izdala u prigodi jubileja.

U prigodi proslave zlatnog jubileja biskup Petanjak misiji je darovao kalež s likom njihova zaštitnika bl. Ivana Merza.

Print Friendly, PDF & Email