Proslavljeni zlatomisnički jubileji

Krčki biskup Valter Župan predvodio je ti svetištu Majke Božje na Gorici pokraj Baške svečano misno slavlje povodom 50. godišnjice misništva svećenika Bogumila Daba, Antona Zeca te redovnika fra Rafaela Lukarića.

Svečanoj proslavi pridružili su se brojni svećenici i redovnici kao i vjernici s područja biskupije.

Biskup je čestitao svečarima te u homiliji promišljao o Mariji koja je u ovoj Godini vjere uzor vjere, a naročito svećeniku koji je čovjek vjere, poput Abrahama, pozvan ići putem na koji ga Bog poziva. U pozivu koji je upućen Mariji posebno mjesto zauzima grčka riječ ‘haire’ koja se nalazi na samom početku u riječima ‘raduj se, puna milosti’, tj. biti u milosti Božjoj najveći je motiv radosti.
Kroz čitav život kroz radosti, ali i boli koje je doživljavala Marija je dopustila liječi Božjoj da prodre u dubinu njezina srca i da shvati što Bog hoće te da živi i prihvaća i ono što odmah ne razumije.
Tako i kod svećenika zanos, polet i radost, što su uvjeti svake pa i nove evangelizacije, temelje se na tom dubokom razumijevanju
i prebiranju Božje riječi koja otkriva njegove planove. Navodeći riječi svećenika Eduarda Popea istaknuo je da križ i mučeništvo ne mogu nadjačati onu radost i mir koji su usidreni u dubini svećeničkog bića koje doživljava po vjeri tu prisnost s Bogom. Zaključio je zahvalom Bogu za njihov plodni svećenički život.

Ovom slavlju nažalost nije mogao prisustvovati fra Bernardin Škunca zbog zdravstvenih poteškoća. Osim ove četvorice ovogodišnji zlatomisnici, podrijetlom iz krčke biskupije, su fra Ivan Badurina, te već pokojni svećenici Nedjeljko Badurina i Ivan Volarić, koji su zaređeni zajedno sa slavljenicima.

BV

Print Friendly, PDF & Email