Renesansa treba započeti u obitelji

Gospodin O’ Brien je nastavio: «Gdje da pronađemo snage za taj zahtjev od Boga? Sami taj zahtjev ne možemo ispuniti. Zato je Bog ustanovio sakrament braka. U toj odgovornosti nismo sami. I kada se osjetite sami, kad mislite da je sve izgubljeno, kada osjećate da su vas svijet i slabosti prevladali, nije kraj. U svakom se trenutku brak može ponovno roditi. Gospodin je srce svakog braka i Njemu se djetinjim srcem trebamo obratiti. Djeca smo Božja u Isusu Kristu. Bog nas neizmjerno voli. Naše su oči često slijepe i lako popuštamo u kušnjama. Tada trebamo otrčati Isusu i živjeti posvećeno… Posvetite svoje srce i život Životu preko molitve.“
U maloj rečenici nalazi se ključ cijele enciklike Familiaris Consortio: «budi ono što jesi, postani ono što jesi.» Osjećam veliku radost vidjeti mlade obitelji koje nama na Zapadu daju pouzdanje i bude nadu. Moja obitelj se mijenja jer ste vi «ono što jeste». Zato vam duboko zahvaljujem.» Tim je riječima gospodin Michael zaključio predavanje.
Omišaljski zbor «Snagom Duha» svojim je nastupom otvorio i završio ovaj prvi dio susreta.

Po svršetku programa u srednjoškolskoj dvorani, «živa rijeka» vjernika krčke biskupije uputila se impozantnom povorkom kroz grad prema Kamplinu na zajedničko euharistijsko slavlje. Uz Biskupa je koncelebriralo 30 svećenika. Misnom slavlju su asistirala petorica naših bogoslova te ministranti. Katedralni zbor, pojačan djecom, mladima i roditeljima, pjesmom je i sviranjem animirao liturgiju prigodom ovoga povijesnog događaja za našu biskupiju.
Biskup mons. Valter Župan u homiliji je istaknuo sljedeće:
«Braćo i sestre, za dvadesetak dana bit će proglašen svetim Ivan Pavao II. Sam papa Ivan Pavao II želio je biti znan kao ‘papa obitelji’… Trudio se u svojim propovijedima i govorima pokazati onaj divni plan koji je Bog od početka imao za muškarca i ženu, o njihovoj plodnoj ljubavi, ženidbi i obitelji. Ivan Pavao II., govoreći o Božjem planu za obitelji, otkrio je svim ljudima dostojanstvo ljudske osobe i rekao da čovjek sebe potpuno nalazi i ostvaruje tek onda kada se iskreno daruje. Kada se čovjek otima od Boga, postaje sve nesposobniji biti sličan Bogu, zatvara se u svoj egoizam i postaje nesretan te unesrećuje i onoga komu se približava, najčešće zato da ga iskoristi. Otuda dolazi nepovjerenje u obitelj, a to je prvi razlog krize u koje upadaju…Drage obitelji, braćo i sestre, želim vas ohrabriti u vašem pozivu. Budite uvjereni da vam je Bog po sakramentu ženidbe dao dar, milost i sposobnost koja vam daje nevjerojatnu moć. S tom milosnom moći dokazujete da je ženidba zajedništvo života i ljubavi. Ako to postane iskustvo koje svakog dana živite, onda će ne samo vaša djeca i oni koji žive s vama nego čitav vaš ambijent osjetiti ljepotu, privlačnost i toplinu takvog načina života… Pozivam svećenike da sami najprije prouče teologiju Ivana Pavla II. o braku, obitelji i spolnosti i da ju onda u obiteljskim zajednicama ili pojedinim obiteljima učine dostupnom, tumače i naviještaju. A za vas, dragi supružnici, molim da vam Bog otvori oči srca da upoznate koja se prekomjerna veličina, moć i snaga nalaze u pozivu koji vam je Bog povjerio pozivajući vas na ženidbu. Potičem vas na hrabrost koju daje vjera. … Obitelji Krčke biskupije, braćo, sestre, djeco, mladi, imajmo povjerenja u Boga, surađujmo s njime i dozvolimo mu da na nama pokaže svoju silnu moć i veličanstvena djela. Amen!»
Na koncu svečanog Misnog slavlja, svi su izmolili Molitvu za obitelj. Poslije središnjeg čina obiteljskog susreta, za sve je sudionike priređen zajednički ručak. Prema procjeni Ureda za obitelj u Biskupije Krk, na susretu se okupilo između 900 i 1000 sudionika.
U 15.00 sati o. Biskup je u crkvi sv. Kvirina, uz moderatora mr. Antona Peranića i uz brojno prisustvo djece, roditelja i sudionika susreta, otvorio izložbu radova djece s naših kvarnerskih otoka na temu obitelji. Najbolji radovi nagrađeni su prigodnim nagradama.

Milivoj Guszak

Print Friendly, PDF & Email