Sastanak voditelja župnih Caritasa

U organizaciji Caritasa Biskupije Krk, dana 04.12. o. g. u dvorani Biskupije, održan je godišnji sastanak voditelja župnih Caritasa Biskupije. Biskupijski Caritas pridaje veliku važnost djelovanju župnih Caritasa koji su jedan od temelja žive Crkve, te kroz ovakve susrete podržava, promiče i usklađuje njihovo djelovanje.

U Biskupiji je aktivno 25 župnih Caritasa, a susretu je nazočilo nešto više od polovice njihovih voditelja. Susret je započeo duhovnom animacijom i pozdravom ravnatelja Biskupijskog Caritasa mons. Ivana Milovčića, a potom je uslijedilo predstavljanje sinodalnog hoda s kojim je prisutne detaljnije upoznao biskup Ivica Petanjak. Djelovanje Caritasa u Biskupiji predstavio je djelatnik Biskupijskog Caritasa, kao i rezultate programa i projekata te akcija održanih u 2021. godini. Sastanak je završio kratkim neformalnim druženjem uz malu okrjepu.

Biskupijski Caritas pruža trajnu potporu djelovanju župnih Caritasa, a jedan od njegovih ciljeva djelovanja je organizirano karitativno djelovanje u župama biskupije, te kako bi ostvario te ciljeve organizira i provodi ovakve susrete. Uz ovaj susret još dva puta godišnje okuplja župne Caritase, i to na edukativnoj radionici za voditelje i na duhovnoj obnovi za sve volontere. Nažalost u zadnje dvije godine ovi su susreti bili otkazani zbog pandemije.

Jedan od razloga zašto Biskupijski Caritas stavlja naglasak na rad i djelovanje župnih Caritasa jest taj što su oni jedan od temelja žive Crkve. Svaka župa, da bi egzistirala kao kršćanska zajednica, mora imati tri dimenzije: slušanje Božje riječi, euharistiju i služenje (diakonia). Karitativno djelovanje očituje se upravo kroz služenje u djelotvornoj ljubavi – Caritasu. Zbog toga je župa srce Caritasa, a župni Caritas predstavlja najizvrsniji oblik svjedočenja djelotvorne ljubavi i volonterskog angažmana vjernika laika. U župnim zajednicama volonteri – vjernici laici mogu najbolje prepoznati bližnje u nevolji i najbrže organizirati potrebnu pomoć. Kroz župne Caritase možemo najbolje doprijeti do onih pravih siromaha koji trebaju pomoć, a ne znaju kome se obratiti ili ih je sram moliti pomoć. Upravo u karitativnoj župnoj zajednici Crkva može najizvrsnije živjeti duh djelotvorne kršćanske ljubavi.

Robert Brozić

Print Friendly, PDF & Email