Slavlje sakramenta svete ispovijedi i predstavljanje prvopričesnika u Malom Lošinju

Slavlje sakramenta prve svete ispovijedi u župi rođenja BDM u Malom Lošinju slavili smo dana 12. ožujka 2022. Susret za djecu počeo je zajedničkom molitvom, pokorničkim slavljem u kojem je  vlč. Filip Šabalja dao nekoliko poticajnih misli o sakramentu svetu ispovijedi, o važnosti i ljepoti tog sakramenta te je prošao ispit savjesti s djecom, nakon čega je uslijedila pojedinačna sveta ispovijed.

Roditelji su za to vrijeme imali priliku čuti nagovor vlč. Andrije Živkovića o milosnom vremenu korizme u kojem se nalazimo, nakon čega su roditelji pristupili sakramentu svete ispovijedi. Naglasio je kako se povratak Gospodinu Bogu ponajprije treba dogoditi u našim srcima. Treba se vratiti Bogu koji je sama nježnost i milosrđe. „U slavlju sakramenta svete ispovijedi kojem će vaša djeca danas po prvi puta pristupiti, to se i ostvaruje. Nazivamo ga slavljem jer slavimo Boga koji je ljubav i milosrđe. Korizma, vrijeme u kojem se nalazimo, je put povratka Bogu, vrijeme koje služi tome da provjerimo putove kojima idemo i ponovno otkrijemo temeljnu povezanost s Ocem o čemu sve ovisi, kaže papa Franjo. Kroz korizmeni hod snažno odjekuje poziv na obraćenje. Obraćenje koje se događa kroz povratak Gospodinu. Da se ne bismo izgubili i zalutali na tome putu trebamo stati pred Isusov križ i gledati njegove rane. U njegovim probodenim udovima i bokovima možemo prepoznati vlastitu prazninu, nedostatke, grijehe i udarce koji su nas zaboljeli. Bog nas čeka svojim beskrajnim milosrđem. Ondje gdje smo najranjiviji on nam dolazi ususret. Gospodin nas želi odvojiti od zemaljskih stvari kako bismo se obratili njemu. Želi da napustimo grijeh. Isus od nas traži skrušeno srce koje je svjesno vlastitih grijeha i nedostataka i spremno ih je ukloniti. Neka nam iz poslanice Galaćanima odjekuju riječi za ovu korizmu  ali i dalje: Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro, dok imamo vremena, činimo dobro svima« (Gal 6,9-10a).“

Susret smo nastavili zajedničkim druženjem, igrom i čašćenjem. Nakon pokorničkog slavlja slijedila je sveta Misa koju su svojom pjesmom animirali prvopričesnici pod ravnanjem s. Ružice Dodig. Na zahvalnom euharistijskom slavlju, koje je predvodio župnik don Robert Zubović zajedno s vlč. Filipom, sudjelovali su svi roditelji i rodbina prvopričesnika.

Kako je bio prvi dan proljetnih kvatri, izvrsno se poklopilo Evanđelje  o ženi grešnici,  koja je čuvši da je Isus u kući farizejevoj, također ušla u njegovu kuću i iskazala neizmjernu ljubav prema Isusu. A što je drugo mogla dobiti zauzvrat od Isusa nego oproštenje svojih grijeha. Sveti Ivan će reći u svojoj poslanici “Ako priznamo svoje grijehe, vjeran je On i pravedan i otpustit će nam grijehe i očistiti će nas od svake nepravde.!” Upravo se togodilo u danas u sakramentu pomirenja za djecu i za vas roditelje, rekao je župnik, Bog vam je oprostio grijehe i iskazao vam je svoju ljubav jer i vi njega puno ljubite. Danas smo dobili mir svoja srca po iskazanoj Isusovoj ljubavi i oproštenju, rekao je u završnici svoje propovijedi župnik.

Na kraju misnog slavlja, župna katehistica s. Katarina Mikić, podijelila je prvopričesnicima uspomene na Dan prve svete ispovijedi. Uz dan prve svete ispovijedi uslijedilo je i službeno predstavljanje prvopričesnika župnoj zajednici u nedjelju 13. ožujka.

Print Friendly, PDF & Email