Sudionici projekta “Prijatelji s mora” puni dojmova

Tijekom ljetnih mjeseci o. g. Caritas Biskupije Krk u suradnji s Caritasima Sisačke biskupije i Đakovačko-osječke nadbiskupije uspješno je proveo četvrtu sezonu projekta „Prijatelji s mora“. Projekt je to kojim se obiteljima s djecom slabijeg imovinskog stanja, koje dolaze s područja navedenih Caritasa, omogućuje besplatan smještaj kod iznajmljivača privatnog smještaja. Uz donatore smještaja projekt uključuje i donatore usluga, različite obrtnike koji su ponudili ovim obiteljima besplatne usluge kao što su obroci i slastice u restoranima, vožnje polupodmornicama i dr.

Kroz projekt je prošlo 9 obitelji, 41 osoba, od čega 22 djece. Obitelji su bile smještene kod donatora u Krku, Puntu, Vrbniku, Polju, Šilu, Malom Lošinju, Nerezinama i Novalji. Donatora usluga bilo je 5, a također je sudjelovalo 6 donatora s novčanim donacijama u iznosu od 2.800 kn za putne troškove i hranu obiteljima. Kroz projekt ostvareno je 278 noćenja u vrijednosti od preko 30.000 kn. Neki donatori smještaja koji su sudjelovali prijašnjih godina ostali su povezani s obiteljima koje su onda primili, te su ih primili i ove godine mimo projekta, što su lijepi plodovi stvaranja prijateljstva i povezanosti ovih obitelji.

Caritas zahvaljuje svima koji su sudjelovali u projektu i doprinijeli stvaranju novih prijateljstava i lijepih uspomena za život. Ljepote primorja, plaže i priroda, more i krajolik te prije svega dobri ljudi velikoga srca i toploga osmjeha ovim su obiteljima darovali zaista mnogo, a zahvalnost, susret, prijateljstvo i pokoji dar ono je što je i donatore obogatilo. U nastavku donosimo nekoliko dojmova obitelji koje su došle i onih koji su ih primili.

Robert Brozić, voditelj projekta za Caritas


Donator smještaja:

Kod mene je tjedan dana boravila obitelj iz Drenja. Moram reći da se radi o vrlo dragoj obitelji s tri preslatke malene curice, koje su mi počele nedostajati isti dan kada je obitelj krenula kući. Malene su bile jako simpatične i živahne, od one djece koja se vrlo brzo zavuku u srce. Gospođa Anita mi nije prestajala zahvaljivati što sam njenoj djeci omogućila nekoliko nezaboravnih dana kupanja u moru. To je prava slavonska obitelj, koja je moju obitelj počastila tradicionalnim  domaćim čobancem, donijeli su mi na poklon pravi Đakovački zlatovez i još su nam ostavili njihove domaće proizvode: od domaće slanine i kulena, do rezanaca s jajima i ajvara. Zaista jako dragi i pristojni ljudi, apartman su ostavili savršeno urednim i zaista nemam primjedbi. S obitelji sam ostala u kontaktu, sigurno ćemo se još čuti. Mogu reći da mi je drago da sam prošla kroz ovo iskustvo, gdje jasno vidite radost na licima tih ljudi. Mislim da djeca iz bilo kojeg kraja Hrvatske zaista zaslužuju da se u djetinjstvu brčkaju u moru i da će im to ostati u pozitivnom sjećanju za dugo vremena. Tako da, svaka pohvala s moje strane za ovaj projekt. Kao iznajmljivač preporučam svim ljudima koji imaju apartmane uredno popunjene tri ili više mjeseca da izdvoje 7-10 dana za ovo humano djelo, biti će sigurno “plaćeno” s velikim kamatama, bilo duhovno, bilo materijalno.

Lina, Nerezine

Obitelji:

Naše prvo zajedničko putovanje koje su nam omogućili projekt Prijatelji s mora i Caritas Sisačke biskupije.. Putovali smo na Krk, odsjeli smo u Villi Ana kod obitelji Jurešić. Dolazak kod njih je bio savršen. Primili su nas kao da smo obitelj. Vlasnika su dječica zvali djed, s njim smo voljeli pričati, nisu dozvolili da nam nešto prifali. Vlasnica Anica je bila jako dobra, svako jutro nam je donosila peciva, djed sladolede, ma šta je god trebalo, poklonili su nam i bicikle, ma o njima bih vam mogli ispričati punooo… Bilo je prekrasno, javio nam se gospodin Robert iz Caritasa sa Krka i omogućio nam je vožnju polupodmornicom, donatorica je bila gospođa Anita, e to je bilo predivno… kupanje, vožnja pedalinom, ma savršenstvo… a najvažnije, imali smo svoj mir tih tjedan dana… Hvala vam svima što ste nam to omogućili… hvala vam.

Obitelj iz Sunje

Veliki pozdrav. Ove godine preko projekta “Prijatelji s mora” dobili smo mogućnost otići na more, ja, muž i dvoje djece. Odlučili smo se za sedam dana u Novalji, na otoku Pagu, bili smo prekrasno primljeni kod gosp. Erike. Prekrasna žena, koja ima prekrasnu obitelj i ovim putem bi im se zahvalili na gostoprimstvu. I cijeloj grupi “Prijatelji s mora” koji svojom dobrotom usrećuju obitelji kao što je naša i pružaju lijepe uspomene i divna prijateljstva.

Obitelj iz Viduševca

… i da ne zaboravim najbitnije, gđa Lina i njezin suprug, koji su nam dali besplatno smještaj, koji je bio vrhunski, bili su nam jako dobri i nikada to nećemo zaboraviti. Da nema svih vas ni mi ni naša djeca ne bi vidjeli mora. Neka vas sve čuva dragi Bog, još jednom svima hvala od srca.

Obitelj iz Drenja

Print Friendly, PDF & Email