Susret s papom Franjom u Sarajevu

– Hodočašće za pamćenje

Stigao je i taj vikend, od 5. do 7. lipnja, kada smo, okupljeni u jednom busu, mi mladi naše biskupije krenuli put Sarajeva, na susret s papom Franjom. Prva stanica bila je Ravna Gora gdje smo se našli s mladima iz Riječke nadbiskupije i zajedno s njima krenuli dalje. Naime, povjerenici vlč. Velimir Martinović i vlč. Saša Ilijić odlučili da na ovo važno događanje pođemo kao mladi Riječke metropolije, da se međusobno upoznamo i pripremimo za projekte koji nas očekuju iduće pastoralne godine na razini metropolije. U busu je bila vesela atmosfera uz igre i smijeh, a na ponekim sjedalima mogla se naći pokoja skripta ili knjiga spremna za učenje.

Vrijeme u busu prolazilo je jako brzo i tako smo stigli do naše sljedeće stanice – Don Bosco, katolički školski centar Žepče. Ondje smo imali sv. misu koja nas je uvela u dane koji slijede i uz riječi ohrabrenja krenuli smo dalje do našeg cilja, Sarajevo. Predvečer smo stigli u Sarajevo u župu Stup gdje su nas dočekali mladi volonteri. U župnom dvoru (predivnom velikom parku) imali smo euharistijsko klanjanje koje je predvodio kardinal Vinko Puljić. Uz upaljene svjećice, molitve i pjesme, ujedinili smo se, otvorili srca Bogu i zajednički se pripremili na susret s papom. Tijekom bdijenja imali smo priliku zapisati svoje molitve na papiriće koje smo predali papi na susretu s mladima sljedeći dan. Nakon klanjanja slijedio je raspored po župama. Našoj biskupiji dodijeljen je smještaj u samom centru, ali u dvorani. Nismo se žalili 🙂 Imali smo jedno neviđeno i zanimljivo iskustvo prvu večer. Naime, nismo se mogli snaći oko pronalaska dvorane jer autobus nije mogao proći nekim uskim ulicama. Na­letjeli smo na policiju koja je upalila rotirke i vodila nas po gradu. Osjećali smo se privilegirano. Svi smo se divili gostoprimstvu Sarajlija, a ono je svakim danom postajalo sve veće. Stigli smo do naše dvorane katoličkog centra sv. Josip gdje su nas dočekali simpatični domaćini i uputili nas do prostorije u kojoj smo spavali. Kada smo se “udobno” smjestili, došao je red za spavanje jer nas je sutradan čekao naporan dan.

Graditi mir među sobom

Sljedeći dan započeo je u rano jutro. U 7 sati uputili smo se prema zgradi Predsjedništva gdje je Papa nakon dolaska na aerodrom prvo došao u posjet vlastima. Budući da smo za ovaj susret bili prijavljeni kao volonteri, organizatori su nam omogućili ovo nezaboravno iskustvo. Nestrpljivo smo ondje čekali da papa Franjo dođe. Pošto smo uranili, tj. papa se spontano zadržao na aerodromu, zauzeli smo dobra mjesta uz ogradu kako bismo Papu što bolje vidjeli. Dok smo čekali, mnogi od nas davali su izjave za mnogobrojne medijske kuće. Došao je i taj trenutak, Papa je stigao i prošao ispred nas. Dočekali smo ga puni uzbuđenja i sretni. Papa je zračio pozitivnošću i otvorenošću za sve.

Nakon posjeta Predsjedništvu BiH slijedila je sv. misa. Budući da smo bili volonteri pred Predsjedništvom, za nas je organiziran posebni autobus. Ukrcali smo se u bus, ponovno vođeni policijom, stigli smo do stadiona Koševo gdje je bilo mnoštvo ljudi te skupa s Papom (iza njega) ušli na stadion. Misa je bila posebna. Papa je svima uputio riječi ohrabrenja i mira. Osvrnuvši se na situaciju na našim područjima, potaknuo je sve kako nema mjesta strahu. Rekao nam je kako se trebamo držati skupa u zajedništvu i graditi mir među sobom.

Nakon mise smo imali smo slobodnog vremena za razgledavanje Sarajeva. Nakon toga, sprženi od sunca, put pod noge i krećemo dalje. Od centra Sarajeva krenuli smo pješke prema Nadbiskupijskom centru za mlade Ivana Pavla II. gdje je papa imao susret s mladima. Put je trajao dugo ali se isplatilo. Na ovaj je susret bilo prijavljeno oko 4500 mladih od kojih je dvorana u centru prema protokolu primila samo 800 mladih. Imala sam veliku čast ući u dvoranu u kojoj je papa imao susret s mladima. Trčala sam da bi čim prije stigla do ulaza u dvoranu. Bila sam sretna jer sam uspjela ući. Dvorana je bila prepuna mladih. U nekoliko navrata osjećala sam veliku slabost jer je u dvorani bilo zagušljivo ali sam brzo zaboravila na to. Iako izgorjela na suncu, umorna, iscrpljena, dočekala sam Papu nasmijana i sretna. Papa je mladima uputio snažne riječi i ohrabrio nas. Mi smo mlada generacija koja mora cvjetati kao proljetni cvjetovi. Mi smo oni koji trebamo rušiti zidove i graditi mostove. Naš susret s Papom bližio se kraju. Pozdravio nas je i preporučio se u naše molitve.

U nedjelju smo pošli na sv. misu zahvalnicu u Sarajevsku katedralu koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kard. Vinko Puljić i nakon mise krenuli prema doma. Put natrag prošao je brzo. Bilo je puno smijeha, doživljaja, iskustava, novih prijateljstava. Bilo je ovo hodočašće za pamćenje.

Klara Bogović

Print Friendly, PDF & Email