75 godina svećeništva mons Josipa Bandere

“U ljubavi za rodni kamen”

Mons. Josip Bandera, nakon što je gotovo cijeli svećenički „staž“, 62 godine, proveo skrbeći o vjernicima svoje rodne Tramuntane, umirovljeničke dane provodi u Svećeničkom domu u Krku. No kako bi dostojno proslavio velik i rijedak jubilej, 75 godina svećeništva, još se jednom vratio na rodni otok. U nedjelju, 21. lipnja, u župnoj crkvi Prikazanja Gospodinova u Belom, predvodio je svečano euharistijsko slavlje kojim je Gospodinu zahvalio za svoj izuzetno dugi svećenički vijek. Uz njega su suslavili mons. Mladen Mrakovčić, creski župnik koji upravlja i župom Beli, dr. Božidar Mrakovčić, profesor na riječkoj Teologiji koji često preuzima služenje misa na Tramuntani, te Robert Zubović, creski svećenik na službi župnika u Ogulinu. Osim vjernika iz Belog, Dragozetića i Predošćice slavlju su prisustvovali i predstavnici prve župe u kojoj je slavljenik službova, Orleca, odjeveni u narodnu nošnju.

Nakon evanđelja mons. Bandera je zahvalio Gospodinu na mnogim godinama koje mu je darovao, a svojim župljanima na podršci: „Zahvaljujem dobrome Bogu na milostima koje mi je dao i molim da i dalje bdije nada mnom do onoga dana kada će me pozvati, nadam se, na vječni život. Svima vama koji ste iz ove i drugih župa došli, želim svako dobro i svaki Božji blagoslov za vas, vaše obitelji i za vašu djecu. Budimo djeca Božja i uvijek ćemo biti zadovoljni, ne samo na ovome svijetu nego i sutra kad prijeđemo granicu života.“

Misna čitanja ukratko je obrazložio mons. Mladen Mrakovčić. „Kao i učenici u evanđelju, mons. Bandera doživio je u svom životu mnoge oluje, ali Gospodin je uvijek bdio nad njim i nad njegovim stadom“, rekao je mons. Mrakovčić i zapitao se ne bjesne li oluje danas nad našom domovinom kad se mnogi bore za egzistenciju, mnogi se iseljavaju? Ali mnogi, usprkos teškoćama, ostaju kao što je ostao i Monsinjor zbog svojih župljana, iako je mogao otići. „Naš slavljenik nam je poticaj da ustrajemo u vjeri i poštenju, u ljubavi za ovaj kamen, da se ne ugasi luč vjere na našim ognjištima“, zaključio je mons. Mrakovčić.

Na kraju euharistijskog slavlja pročitane su čestitke koje su svečaru uputili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, krčki biskup mons. Ivica Petanjak te vjernici Dragozetića, a zahvalnu pjesmu u ime svih vjernika Tramuntane pročitala je Ivana Bandera.

Slavlje je bilo posebno svečano zahvaljujući skladnom zborskom pjevanju kojim je ravnao maestro Nino Načinović, a na obnovljenim orguljama pratila ih je orguljašica Rozi Mohović. Druženje mons. Bandere s mnoštvom prijatelja i poštovatelja nastavljeno je nakon mise na trgu Pricrekvah ispred župne crkve.

Walter Salković

 

Print Friendly, PDF & Email