Svečano proslavljen sv. Kvirin, zaštitnik Krčke biskupije

U subotu 4. lipnja, svečanim koncelebriranim misnim slavljem u krčkoj katedrali proslavljen je zaštitnik Krčke biskupije i Grada Krka sv. Kvirin. Misno slavlje predvodio je mons. dr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj. Uz njega su koncelebrirali mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit, mons. mr. Zdenko Križić, novi gospićko – senjski biskup, mons. dr. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski, domaći biskup mons. dr. Ivica Petanjak, biskup u miru mons. Valter Župan te četrdesetak svećenika i redovnika Krčke biskupije.

Proslava sv Kvirina 2016

Krčki je biskup mons. Petanjak na samom početku pozdravio prisutne biskupe, generalnog tajnika HBK mons. Enca Rodinisa, gradonačelnika Krka Darija Vasilića kojem je čestitao Dan Grada, te ostale uzvanike – predstavnike javnog i društvenog života koji su prisustvovali slavlju.

U homiliji biskup Jure Bogdan približio je vrijeme mučeništva sv. Kvirina te naglasio kako se i ovim slavljem dokazuje da mučenici nisu pali u zaborav, da njihova žrtva ima i danas duboki smisao i veliku vrijednost. Naglašava kako mučeništvo nije stvar prošlosti. Također i danas do nas dopiru vijesti o mnogima koji su mučeni jer se ne žele odreći svoje vjere, koji su dosljedni u svom svjedočenju vjere, a u vjeri u uskrsnuće crpe hrabrost, snagu, nadahnuće i orijentir. Mučenici su svjetionici zajednici kršćana.  Oni nam pokazuju da  vjeru možemo živjeti do kraja i obvezuju nas na kršćanski život, na svetost koja je čisto srce uvijek otvoreno Bogu. Kršćanin je pozvan aktivno živjeti svoju vjeru gdje god se nalazi, bez straha  svojim životom pokazivati Evanđelje u koje vjeruje. Život koji se živi u odnosu s Bogom, koji dopušta da ga Bog zahvati, koji se hrani i jača sakramentima, postaje život koji je osmišljen i koji zna za što živi a time postaje i svjetlost drugima.

Na kraju misnog slavlja izrečene su posebne čestitke i dani prigodni pokloni novozaređenim biskupima mons. mr. Zdenku Križiću i mons. dr. Juri Bogdanu.

Mons. Križić, zahvalivši na čestitkama rekao je kako je u Krku, kao prior Karmelićanskog samostana, boravio u dva navrata, ukupno sedam godina, te kako se ovdje osjećao vrlo lijepo, stvorio mnoga prijateljstva te doživio divna svjedočanstva vjere i kršćanske ljubavi. Zahvalio je svima na lijepim željama prigodom biskupskog ređenja te rekao kako i dalje nastavlja pratiti Krčku biskupiju svojim molitvama.

Na čestitkama je zahvalio i mons. Bogdan koji se prisjetio svoje dugogodišnje službe rektora Zavoda sv. Jeronima te mnogih svećenika Krčke biskupije – pitomaca Zavoda – koji su mu ostali u dragom sjećanju.

I.Ž.

Print Friendly, PDF & Email