Sveta misa zadušnica i sprovod fra Bonaventure Dude

U Krasu, rodnoj župi fra Bonaventure Dude, koji se 3. kolovoza preselio u vječnost, u ponedjeljak 7. kolovoza krčki biskup Ivica Petanjak OFMCap predslavio je misu zadušnicu. Koncelebriralo je 20-tak svećenika, a crkvu su ispunili mnogobrojni vjernici iz svih župa otoka Krka. Misi je nazočio i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici g. Neven Pelicarić.

U prigodnoj homiliji, biskup Ivica govorio je o fra Bonaventuri iz svog osobnog doživljaja i poznanstva, ponajprije kao njegov student i poštovatelj. „Ako želite da vas drugi poštuju i vole, morate biti zahvalni svojim profesorima, učiteljima i odgojiteljima jer su vas oni učili mudrosti života. (…) Prof. Duda nas je kao prvačiće, učio polako hodati i ulaziti u ono što je bit svega kršćanstva i svega svijeta, a to je Isus Krist. Otkrivati Isusa Krista i Božje tragove kroz povijest svijeta, koja po Božjim zahvatima postaje i povijest spasenja. Ova naša obična, svakodnevna povijest, možda puno puta dosadna ili turobna ili dramatična, dobiva svoje posebno značenje kad u nju zakorači Gospodin Bog i daje joj potpuno novi smisao.“ Biskup Ivica ističe kako je fra Bonaventura bio profesor koji je oduševljavao studente te činio da oni zavole ono što im je tumačio. On je prvenstveno bio profesor „koji je vjerovao ono što je govorio i govorio što je vjerovao. Bio je jedan od profesora na čiji se spomen imena moramo pokloniti, jer bez njih ne bismo bili to što jesmo.“

Na kraju mise, sve okupljene pozdravio je župnik Krasa vlč. Vjekoslav Martinčić ističući ponos što je ova župa iznjedrila osobu tolikog značaja. Riječi ponosa i zahvalnosti izrekao je i vlč. Dinko Justinić, svećenik rodom iz Krasa kome je fra Bonaventura propovijedao na mladoj misi i s kime je ostao povezan cijeli život: „Kao skromni i jednostavni redovnik Male braće sv. Franje Asiškoga, svojom pojavom, svojim riječima, dobrotom i plemenitošću osvajao je srca ljudi te je svima bio nadahnuće i uzor predanog života Bogu i braći ljudima. Iz njegove je osobnosti zračila duhovna toplina, ljubav, dobrota i ljudska blizina te skromnost i jednostavnost. Po tim će odlikama ostati prepoznat, zapamćen i velik i za buduće naraštaje.“ Prigodni govor održao je i načelnik Općine Dobrinj g. Neven Komadin.

Uslijedio je blagoslov zemlje koja je uzeta iz dvorišta pokojnikove rodne kuće te je, prigodom sprovoda, ubačena u njegov grob.

Sprovodu, održanom 8. kolovoza u Zagrebu, prisustvovalo je čak pedesetak stanovnika Dobrinjštine koji su htjeli ispratiti svog dragog patera Bonaventuru. U njihovo je ime, na Mirogoju, govor izrekla gđa. Radmila Borović. Na misnom slavlju koncelebrirali su i krčki biskup Ivica Petanjak, biskup u miru Valter Župan te četvorica krčkih svećenika.   

Print Friendly, PDF & Email