Svetkovina Velike Gospe u krčkoj katedrali

Proslava svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, Velike Gospe, u krčkoj prvostolnici, koja je započela u ponedjeljak navečer molitvom krunice i sv. misom bdijenja, danas je kulminirala koncelebriranim misnim slavljem kojeg je predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak.

Mnogobrojnim vjernicima, što ovdašnjim župljanima što turistima, koji su ovom prigodom ispunili katedralu, biskup se obratio i prigodom homilijom.

Pred oči slušatelja priziva prikaz žene iz knjige Otkrivenja – sliku Marije ali i Crkve –  „zaodjenute suncem, s mjesecom pod nogama, a na glavi joj vijenac od zvijezda“. Ona očito sudjeluje u samom proslavljenom i slavnom životu kojim živi i Bog. Jer svaki čovjek kao i cijela Crkva  pozvani su biti u istom sjaju kao Stvoritelj i Otkupitelj. Bog nije ljubomoran na svoj život i na svoju slavu pa da tu istu slavu ne bi dao onome tko se za zemaljskog života priznao njegovim.

O svom identitetu i pozivu Crkva uči i iz daljnjeg opisa žene iz Otkrivenja. Ona se, trudna, bori protiv đavla koji joj želi proždrijeti dijete.
Što to za nas znači? Crkva je zaručnica Božja, ona koju Bog neprestano pohađa, s koje ne skida svoj pogled i koja je sposobna donositi plod – život – na svijetlo dana. No taj život i poslanje kršćanina nije bez patnje i borbe. Kršćanin se danomice odlučuje živjeti ovaj život na najbolji i najplodonosniji način, spreman svakog se trenutka upustiti u koštac s bilo kojom vrstom zla; ne posustaje ni onda kad gleda smrti u oči, jer zna da je svaki život u Božjim rukama.
Ono što ga nosi spoznaja je da je život svakoga od nas u Božjim rukama, pa i onda kad se svima čini da smo gubitnici, pa i onda kad svijet već slavi naš poraz, kad je za nas sve gotovo, za Boga sve počinje. Bog će naći načina da nas zaštiti i spasi.

Na kraju propovijedi, biskup citira riječi pape Franje: „Bog nas čeka, iščekuje nas, ne idemo u prazno, očekivani smo. Bog nas iščekuje i naći ćemo, idući u drugačiji svijet, dobrotu Majke, naći ćemo naše, naći ćemo vječnu Ljubav.
Bog nas čeka: to je naša najveća radost i najveća nada koja proizlazi iz ove svetkovine. Povjerimo se zagovoru majke Marije, kako bi postigla kod Gospodina da ražari našu vjeru u vječni život; da nam pomogne plodonosno živjeti vrijeme koje nam je Bog darovao i ponudio u nadi. A kršćanska nada nije samo nostalgija za nebom, nego živa i djelotvorna želja za Bogom u ovom svijetu. Želja za Bogom koji će nas učiniti neumornim hodočasnicima, hraneći u nama hrabrost i snagu vjere, što u isto vijeme znači odvažnost i snagu ljubavi“.

 

Print Friendly, PDF & Email