U Krku održano biskupijsko (županijsko) stručno vijeće vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola

U petak 1. rujna, u dvorani Biskupskog ordinarijata u Krku, održano je Biskupijsko / županijsko stručno vijeće vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola.
Susretu su, uz vjeroučitelje, nazočili krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak, predstojnik Katehetskog ureda Krčke biskupije mr. Anton Peranić te mr. Luka Paljević koji je kao član Odbora za pripremu nadolazeće Godine duhovnih zvanja okupljenima održao prigodno izlaganje.
Nakon molitvenog početka, vjeroučiteljima se najprije obratio biskup Ivica koji je istaknuo nenadomjestivu ulogu vjeroučitelja u vjerskom odgoju djece i mladih te, zatim, pojasnio kako je došlo do ideje da se sljedeća pastoralne godina posveti baš animaciji brige i zajedničkog nastojanja oko novih duhovnih zvanja na području naše biskupije.

Vlč. Luka Paljević izložio je plan ove pastoralne Godine napomenuvši kako se svim planiranim aktivnostima tek daje impuls i započinje ono što treba nastaviti rasti i što treba poticati i onda kada ta godina kalendarski bude završila. Saznali smo tako kako će se samo otvaranje Godine duhovnih zvanja zbiti prilikom Godišnjeg zavjetnog hodočašća naše biskupije na Trsat, 8. listopada o.g., kada će se uoči svete mise održati i prigodni pretprogram. Već prije otvaranja Godine, u subotu 16. rujna, održat će se biskupijski susret ministranata u Oazi Kraljice mira u Krku, nakon čega će u nedjelju 17. rujna, u svetištu Majke Božje Goričke, uslijediti podjela akolitata i letkorata našim bogoslovima Saši Maloviću i Josipu Karabajiću. U četvrtak 30. studenog očekuje nas đakonsko ređenje Josipa Karabajića u Putu. Cijela će pastoralna godina biti prožeta naknama i inicijativama sa ovom svrhom: tako otočni susreti mladih, godišnja klanjanja po župama, slavljenja misa s nakanom za duhovna zvanja, vrijeme Došašća i Korizme, organizacija biskupijskog hodočašća kao i godišnje Hodočašće djece na grob biskupa Mahnića, bit će u znaku angažirane molitve i promocije duhovnih zvanja. Sve bi kulminiralo proljetnim biskupijskim susretom ministranata i, ako Bog da, svećeničkim ređenjem u krčkoj katedrali.
Ono što je iznimno bitno jest zajednički angažman cijele biskupijske zajednice: biskupa i svećenika, obiteljskih zajednica, djece i mladih kao i onih starije životne dobi. Osim molitve i kateheza potaknuo se i susret vjernika sa svećenicima te posjet obitelji, djece i mladih redovničkim zajednicama.

Nakon izlaganja, vjeroučitelji su, podijelivši se u grupe, promišljali o najboljem načinu integracije ove pastoralne inicijative u godišnji vjeronaučni plan i program. S. Blanka Plenča, iznijela je mišljenje grupe srednjoškolskih vjeroučitelja kako mlade treba potaknuti  na stvaralačko izražavanje (u vidu intervjua, video uradaka i sl.), omogućiti im susret sa svećenicima odn. redovnicima i redovnicama koji bi im posvjedočili o svom duhovnom pozivu ali i, prema mogućnosti, organizirati zabavno edukativna druženja u župama na temu duhovnog poziva.
Zaključke grupe osnovnoškolskih učitelja iznijela je vjeroučiteljica Martina Jurjević: smatraju kako bi se u sklopu vjeronauka jedan sat mogao posvetiti duhovnom zvanju te drugi sat posjetu određenoj redovničkoj zajednici i susretu s Bogu posvećenim osobama. Osnovnoškolski vjeroučitelji promišljali su i sljedeće Hodočašće djece na grob biskupa Mahnića te došli na ideju kako bi se animiralo vjeroučenike da za taj susret, zajedničkim kreativnim angažmanom, prirede slikovnicu na temu Mahnićeva života u svrhu boljeg upoznavanja našeg sluge Božjega.

Print Friendly, PDF & Email