Tekst Građanske inicijative Prolife

Želim živjeti!

Građanska incijativa ProLife.hr pokrenuta je u jesen 2016. godine, a čine je organizacije ciivlnog društva Zaklada Vigilare i Hrvatski pokret za život i obitelj (HPŽO). Inicijativa je oformljena ponajprije radi dopune ustavne tužbe iz 1991. godine protiv Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Uoči službene predaje dopune ustavne tužbe, u studenom 2016. u javnosti je pokrenuta i kampanja „Želim živjeti“ s promidžbenim video-spotom i jumbo-plakatima koji su postavljeni u mnogim hrvatskim gradovima. Kampanja je rezultirala zapaženom raspravom u javnosti, medijima i društvenim mrežama, pokazavši da je tema prava na život definitivno prestala biti tabu u hrvatskom društvu.

Intenzitet i brojnost reakcija pokazali su koliko je tema prava na život i abortusa, aktualna, točnije, sveprisutna i, zapravo, rasprostranjena u hrvatskom narodu. Naime, i prije posljednje liberalizacije abortusa 1978., a posebice nakon toga, abortus je pokosio stotine tisuća života nerođene djece u Hrvatskoj, ušavši praktički u svaku hrvatsku obitelj (u širem smislu). Prema službenoj državnoj statistici od 1978. do 2015. u Hrvatskoj je izvršeno 836 784 abortusa, dok se stvarni broj procjenjuje na znatno veći broj.

Kampanja „Želim živjeti“ predstavljala je tako pravi uvod za ono što je uslijedilo mjesec dana kasnije.

Podnesena ustavna tužba predstavljala je dopunu originalne tužbe iz 1991. godine koju je podnio Hrvatski pokret za život i obitelj, tada predvođen Ružicom Ćavar, a danas Katarinom Kovačević. Kao opunomoćeni zastupnik HPŽO-a je zastupao mr. sc. Mario Vojvodić iz Ogulina, dok je Zakladu Vigilare predstavljao njezin predsjednik dr. sc. Vice John Batarelo.

Sama ustavna tužba predana je u dva navrata. Prvi dio od 119 stranica odnosio se na dvije činjenice o kojima je Ustavni sud trebao odlučivati: prva se odnosi na činjenicu utvrđivanja početka života, tj. definicije iz čl. 21. st. 1 Ustava („Svako ljudsko biće ima pravo na život“). Iz podneska četiri medicinska fakulteta u Hrvatskoj, koji su na traženje Ustavnoga suda još 2009. dostavili istom sudu svoje mišljenje, nedvojbeno je utvrđeno da je medicinska struka odredila i definirala početak ljudskog života u trenutku spajanja muških i ženskih spolnih stanica, tj. začeća. Drugo otvoreno pitanje, a na koje se podnositelj ustavne tužbe osvrnuo, bilo je li tzv. zakon o abortusu iz 1978. u skladu s Ustavom RH.

Prvi podnesak dopune ustavne tužbe predan je Ustavnom sudu Republike Hrvatske 12. pro­sinca 2016., na blagdan Gospe od Guadalupe (Meksiko), zaštitnice nerođene djece.

Drugi podnesak Ustavnom sudu predan je 20. prosinca 2016., a donosio je prijevode stručnih mišljenja međunarodnih pravnih stručnjaka u vezi prava nerođenih na život i analize međunarodnih presuda (iz Njemačke, Mađarske i Poljske). Također, jedno cijelo poglavlje posvećeno je i medicinskom aspektu utjecaja abortusa na zdravlje žena.

Istovremeno s pripremanjem dopune tužbe, radilo se i na pokretanju novog internetskog portala (www.prolife.hr), kao službene internetske stranice istoimene inicijative. Portal je pokrenut u prosincu 2016., a danas predstavlja jedinstven portala u Hrvatskoj za kulturu života, donoseći autorske članke i aktualne vijesti iz Hrvatske, Europe i svijeta. Ovaj medij je zamišljen kao izvor informacija s ponajprije, područja osnovnog, primarnog i neotuđivog ljudskog prava na život, a potom i za teme poput eutanazije, umjetne oplodnje, surogatstva, kontracepcije, eugenike, braka i obitelji.

Konačna presuda ustavnog suda čekala se 26 godina što je izvan svih propisa, rokova i ustaljene prakse. Nakon presude koja je objavljena 2. ožujka 2017., započela je nova faza borbe bolje zakonsko uređenje ljudskog prava na život. Inicijativa Prolife.hr odmah nakon objavljene presude, održala je svoju tiskovnu konferenciju na kojoj je uputila komentar na presudu i najavila pokretanje nacionalne peticije pod nazivom „Imam pravo živjeti“. Peticija je isti dan pokrenuta na Internetu (www.prolife.hr/peticija), a od 19. ožujka do 16. travnja naći će se i u svim župama po svim biskupijama u Hrvatskoj, kao i u većini gradova i na njihovim najfrekventnijim javnim lokacijama. Peticija se sastoji od jedne i jednostavne rečenice koja glasi: „Poštovani predsjedniče hrvatske Vlade i narodni zastupnici! Tražim od vas da zakonski zaštitite nerođeni život u Hrvatskoj i konkretno pomognete ženama koje žele roditi svoje dijete.“

Potpisati je mogu svi punoljetni građani Republike Hrvatske, bez obzir na mjesto prebivanja, boravljenja te mjesto i vrijeme prikupljanja. Također, svi materijali potrebni za promidžbu i prikupljanje potpisa dostupni su na Prolife.hr te se mogu u bilo koje doba preuzeti i širiti o vlastitom angažmanu.

Nacionalna peticija sa svojim prikupljenim potpisima poslat će jasnu poruku hrvatskoj Vladi i narodnim zastupnicima u Hrvatskom saboru u kojem smjeru valja djelovati kod izglasavanja i donošenja novog zakona koji će regulirati ovo pitanje.

U povijesnom vremenu ovog povijesnog trenutka što na kraju drugo reći, nego: svakako potpišite nacionalnu peticiju „Imam pravo živjeti“ na internetu (www.prolife.hr/ peticija) ili u župi/javnim gradskim lokacijama od 19. ožujka do Uskrsne nedjelje 16. travnja 2017. godine i pružimo zajedno zaštitu života nerođene djece, kao i pomoć njihovim majkama i obiteljima.

Ivan Mihanović, Zaklada Vigilare  

Print Friendly, PDF & Email