U Biskupiji održano božićno čestitanje

U srijedu 21. prosinca, nakon dvogodišnje stanke, u prostorima Biskupije Krk ponovno je održano Božićno čestitanje kojem je domaćin krčki biskup mons. Ivica Petanjak, a koje okuplja svećenike, redovnike i redovnice, načelnike i gradonačelnike te predstavnike raznih obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih i inih institucija koje djeluju na ovom području.

Nakon molitve Anđeo Gospodnji, pozdravnu riječ izrekao je generalni vikar mons. Franjo Velčić. Rekao je kako i nakon izazovnih pandemijskih godina te unatoč vremenima obilježenim sukobima i razaranjima, ipak kao vjernici s nadom i optimizmom stojimo pred otajstvom Božića. „Radosna vijest Božića rađa u nama svijest da smo po Betlehemskom Djetetu svi sinovi i kćeri Oca nebeskoga; u Božiću nam je darovana nada, dostojanstvo, zaštita i smisao našega života.
Poželjno je da se u vremenu koje dolazi i u godini koja je pred nama češće prisjetimo Božića i ugođaja obiteljskog zajedništva. A ovih smo dana bili svjedoci da se osjećaj obiteljskog zajedništva može stvarati i izvan obiteljskog kruga, kao što su športska društva, a onda, zašto ne, to ozračje proširiti i u školskim sredinama, poduzećima, našim radnim mjestima, crkvenim zajednicama ― prvenstveno župama i mjesnim zajednicama.

Dok se s jedne strane Božić komercijalizira ― vidi se to najbolje u ovo predbožićno vrijeme ― ima jedna druga razina slavlja Božića, a to je slavlje Božića u župnim zajednicama i posebno u obitelji, kada možemo osjećati toplinu i povezanost i želimo se naći i biti zajedno.
Ne smijemo stoga očajavati, jer Božić je za nas blagdan nade: nade i vjere da je Bog uvijek vjeran svojim obećanima, da je Bog Emanuel – s nama Bog. Ovo čudo Betlehema  je izraz ljubavi, a ta ljubav, vječni Bog došao je k nama da nas prihvati i da nas učini velikima, sinovima i kćerima u svome Sinu.“

Mons. Velčić čestitao je zatim Božić o. Biskupu te svima okupljenima.

Prisutnima se obratio i biskup Ivica Petanjak koji je također naglasio važnost obitelji te odgajanja djece i mladih za obitelj, a to znači odgajati za ljubav, darivanje, zajedništvo, požrtvovnost i ustrajnost. Potaknuo je civilne vlasti da podrže obitelji jer na opstanku obitelji počiva i opstanak društva. „Bog se rodio kao svaki drugi čovjek – u obitelji ― u jednostavnosti, poniznosti i malenosti. I mi možemo slaviti i živjeti Božić samo ako živimo u poniznosti, jednostavnosti i malenosti, podržavajući vrijednost i povezanost obitelji, istaknuo je Biskup.

Uime civilnih vlasti, državnih i javnih službi i cijelog civilnog sektora, čestitku je izrekao gradonačelnik Krka Dario Vasilić, prof. Izrazio je radost što je ponovno moguće nastaviti dugogodišnji kontinuitet božićnog okupljanja i čestitanja. Istaknuo je kako unatoč izazovnosti vremena u kojem smo živjeli i živimo, u Božiću možemo pronaći rješenje, nadu i poticaj za izgradnju boljeg društva. O. Biskupu i svima okupljenima čestitao je svetkovinu Božića.

Biskup Petanjak čestitke je uputio i svakome ponaosob te sve pozvao na zajednički objed.

Tekst i fotografije:
Irena Žužić

 

Print Friendly, PDF & Email