U Dubrovniku održan susret hrvatskih misionara

Kako se zaista živi ‘tamo gdje palme cvatu’

Ljetni susret misionara i misionarki Crkve u Hrvata održan je po 28. put Dubrovniku od 4. do 7. srpnja. Okupilo se pedesetak sudionika među kojima je 19 misionarki i misionara koji su došli iz Tanzanije, Zambije, DR Konga, Perua, Haitija, Solomonskih otoka, Ekvadora, Islanda, Kosova, Albanije, Mozambika i Ugande, a sudjelovali su i biskupijski povjerenici za misije iz Republike Hrvatske te Bosne i Hercegovine pod vodstvom mons. Slobodana Štambuka, biskupa hvarsko-bračko-viškog, kao predsjednika Vijeća HBK za misije. Iz naše, Krčke biskupije, susretu su nazočili misionar iz Novalje vlč. Boris Daboi povjerenik za misije vlč. Božidar Volarić.

Susret misionara u Dubrovniku 2016.

Susret je započeo svečanim koncelebriranim misnim slavljem u dubrovačkoj katedrali koje je predvodio domaćin susreta mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Svjedočili svoje misijsko poslanje i djelovanje

Drugog dana susreta započeo je radni dio koji se održavao u učeničkom domu “Paola di Rosa”. Znakovito je daje radni dio susreta ove godine započeo na blagdan svete braće Ćirila i Metoda (S. srpnja), zaštitnika Europe, koji su i sami bili misionari među slavenskim narodima i ne samo da su upoznali slavenske narode s Kristom, nego su i postali graditelji njihove kulture, a što je istaknuo dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u svojim riječima dobrodošlice. Predsjednik Vijeća HBK za misije biskup Štambuk je izrazio radost zbog nazočnosti 19 misionarki i misionara, “cvjetova koji su iznikli na hrvatskom tlu i odlično presađeni u razne krajeve svijeta gdje odlično cvjetaju i donose plodove”.

Zatim su pojedini misionari i misionarke iznosili iskustva iz svoga rada i života u misijama što je bilo uistinu lijepo, obogaćujuće i poticajno slušati.

U ovom radnom dijelu prezentaciju na temu “Globalni razvoj i uloga Hrvatske u razvojnoj suradnji” održala je Natali Lulić- Grozdanoski iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

U popodnevnim satima sudionici susreta su se po grupama uputili u župe gdje su sudjelovali na večernjim misama, te tom prigodom vjernicima svjedočili svoje misijsko poslanje i djelovanje. Bila je ovo izvrsna prigoda za dubrovačke vjernike da se susretnu s više misionarki i misionara koji su napustili udobnosti zapadne civilizacije i uputili se u siromašne krajeve kako bi propovijedali Kristovu Radosnu vijest, ali i pomagali ljudima koji nemaju ni osnovne uvjete za život. Iz prve ruke su mogli saznati kako se zaista živi “tamo gdje palme cvatu”, s kakvim poteškoćama u svakodnevnom životu se susreću, ali i vidjeti radost kojom misionari zrače, a koju im, unatoč problemima, daje njihova predanost Kristu i pomaganje najpotrebnijima.
Tako je vlč. Boris posjetio Biskupijsko svetište Gospe od Milosrđa u Gospinom polju i predvodio misno slavlje, a vlč. Božidar je pak posjetio župu Čilipi.

Treći dan susreta protekao je u znaku hodočašća u svetište blažene Marije Propetog Isusa Petković u Blatu na Korčuli. Prvo nas je u općinskim prostorijama primio načelnik Ante Šeparović zajedno s predsjednikom  Općinskog vijeća Tončijem Padovanom i provincijskom predstojnicom Družbe kćeri milosrđa s. Emilom Barbarić, koji su pozdravili goste i izrazili zadovoljstvo zbog njihova posjeta. Kratko su im predstavili Blato te istaknuli da su svi stanovnici toga živopisnog naselja u unutrašnjosti otoka ponosni što je s tog tla poniknula Marija Propetog Petković. Misionari su imali prigodu vidjeti rodnu kuću blaženice te posjetiti župnu crkvu u župi svih svetih, u kojoj je ona krštena. U tom ih je sakralnom prostoru, koji čuva i relikvije sv. Vincenze, pozdravio i sa svojom ih župom upoznao župnik i dekan Korčulanskog dekanata don željko Kovačević. Goste je posebno oduševio posjet svetištu Marije Propetog Petković i sestarskoj kući gdje su misijski djelatnici upoznali početak djelovanja družbe koju je blaženica osnovala, a uz grob blaženice biskup Štambuk predvodio je misno slavlje.

U popodnevnim satima su obišli Korčulu čiju im je povijest u velebnoj katedrali posvećenoj sv. Marku približio tamošnji župnik don Franjo Kuraja. Odatle su se zaputili u župu Marije Magdalene u Putnikoviću gdje im je župnik don Frano Markić, koji je ujedno povjerenik dubrovačke biskupije za misije i domaćin susreta, upriličio lijepo druženje sa svojim župljanima.

Svi sadržaji susreta misionara oduševili su sudionike i vjernike s kojima su se susretali. Misionari i misionarke se uvijek iznova raduju posjetu domovini i ovakvim susretima, što im daju snagu za njihov nesebičan angažman u krajevima koji trebaju i duhovnu i materijalnu pomoć.

B.V.

 

Print Friendly, PDF & Email