U Krku održan jesenski plenarni svećenički sastanak

U srijedu 7. listopada održan je u Krku Jesenski plenarni sastanak svećenika i redovnika Krčke biskupije. Sastanak je započeo pokorničkim bogoslužjem koje je u krčkoj katedrali predvodio fra Diego Deklić, gvardijan franjevačkog samostana na Košljunu. Uslijedila je mogućnost ispovijedi te zajedničko klanjanje pred Presvetim.Radni dio sastanka odvijao se u velikoj dvorani Biskupije. Na početku je sve prisutne pozdravio biskup ordinarij mons. Ivica Petanjak. Sastanak je moderirao mons. Franjo Velčić, generalni vikar, a predavanje na temu “Kršćanska vjera pred izazovima suvremenog društva” održala je red. prof. dr. sc. s. Nela Veronika Gašpar.

Predavačica je ukazala na značajan lom koji se u modernom vremenu dogodio između kršćanstva i društva. Dok su ranije društvo i kultura bili prožeti i utemeljeni na kršćanskom svjetonazoru i vrijednostima, danas je došlo do razilaženja te je Crkva pozvana promišljati o novim načinima komunikacije s kulturom s kojom koegzistira. U današnjoj sekularnoj kulturi nije nestala religioznost ali je ona lišena odnosa s Bogom. U centar se stavlja čovjek i njegove potrebe, a shvaća se potpuno ovostrano, horizontalno. Čovjek se više ne definira u odnosu prema Bogu te niječe bilo kakav autoritet, norme, zahtjev za obraćenjem i traži samo svoje ispunjenje, ostvarenje i ozdravljenje. Religija jest potpuno u svrsi ostvarenja sebstva pojedinca, ona je privatna i individualna. Tako, osim što eliminira usmjerenost na Boga, često eliminira i odgovornost spram zajednice i drugoga.

Kršćanstvo kojem je u središtu navještaj Boga Oca a zatim i Isusov poziv da budemo savršeni poput Oca što uključuje poziv na obraćenje, čovjeku današnjice čini se prezahtjevno. Posljedica moderna svjetonazora jest i želja za vječitom mladošću, sve prisutniji sindrom Petra Pana, koji izbjegava odrastanje, samostalnost i preuzimanje odgovornosti i brige za sebe, drugoga i svijet oko sebe. Pa tako u društvu imamo sve više adolescenata koji gotovo odbijaju odrasti i zaživjeti životom zrele i odgovorne osobe.  

Sve ovo predstavlja izazov za Crkvu koja mora doprijeti do modernog čovjeka, naviještati Evanđelje i pozivati na obraćenje. Naviještanje Evanđelja i dijeljenje sakramenata nikada ne smiju biti gurnuti u drugi plan, koliko god bio važan socijalni angažman Crkve. Upravo ispravnom evagelizacijom, Crkva može pomoći današnjem čovjeku da povrati svoj odnos s Bogom i ponovno osmisli i ispravno prihvati sebe, drugoga, životne izazove i patnju koje su sastavnice njegova života.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava, a zatim su povjerenici i predstojnici ureda predstavili planove za pastoralnu godinu koja je pred nama. Postulator vlč. Saša Ilijić i biskup mons. Ivica Petanjak pozvali su župnike da animiraju svoje župljane na dolazak na završnu proslavu 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića koja će se održati u nedjelju 13. prosinca 2020. u Krku. Detaljni program proslave još će biti objavljen. Mons. Petanjak progovorio je i o održavanju župnog vjeronauka i podjeli sakramenata u ovom vremenu koje ima svoje specifičnosti zbog još uvijek aktualne pandemije koronavirusa.

I. Žužić

 

Print Friendly, PDF & Email