U Krku održana Godišnja skupština Papinskih misijskih djela Hrvatske

U utorak 9. ožujka u dvorani Biskupskog ordinarijata u Krku održana je Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, u organizaciji Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj i Krčke biskupije.

Okupljene je na početku pozdravio nacionalni ravnatelj PMD u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan, izrazivši radost zbog susreta te zahvaljujući domaćinima na gostoprimstvu i spremnosti da se skupština održi upravo u Krku. Dobrodošlicu okupljenima uputio je i predsjednik Vijeća za misije HBK krčki biskup Ivica Petanjak.

Uz mons. Petanjka i vlč. Štefana, na skupštini su sudjelovali ravnatelji  Papinskih misijskih djela iz nad/biskupija u Hrvatskoj: vlč. Dominik Vukalović (Varaždinska biskupija), vlč. Ivan Faletar (Sisačka biskupija), vlč. Ivan Novak (Bjelovarsko-križevačka biskupija), vlč. Perica Matanović (Požeška biskupija), vlč. Ante Šiško (Đakovačko-osječka biskupija), preč. Ivan Grinišin (Križevačka eparhija), vlč. Mirko Vukšić (Porečka i Pulska biskupija), don. Jakoslav Banić (Splitsko-makarska nadbiskupija), don. Jerko Vuketa (Zadarska nadbiskupija), vlč. Slavko Rajić (Vojni ordinarijat), don Ljubomir Galov (Hvarska biskupija), vlč. Pero Jurčević (Gospičko-senjska biskupija), vlč. Kristijan Zeba (Riječka nadbiskupija) i vlč. Božidar Volarić (Krčka biskupija) te Snježana Menalo i Ines Sosa Meštrović iz Nacionalne uprave PMD.

Nakon pozdrava uslijedio je radni dio skupštine na kojem su svoje izvještaje predstavili nacionalni ravnatelj vlč. Štefan te ravnatelji PMD po nad/biskupijama.

Susret je završio misom koju je predvodio biskup Petanjak u koncelebraciji s ravnateljima PMD, generalnim vikarom mons. Franjom Velčićem, krčkim župnikom vlč. Antonom Valkovićem  i tajnikom vlč. Josipom Karabaićem.

U propovijedi je mons. Ivica Petanjak progovorio o važnosti praštanja: „Praštanje se sigurno ubraja u najteže zahtjeve Svetog pisma i Isusovog naučavanja. Osobito kad znademo da oprostiti treba svaki puta i to kao da je prvi put. To je novost Isusovog Ta novost proizlazi iz Božjeg ponašanja prema nama, jer Bog nama oprašta svaki put kad ga zamolimo pa bilo to i stoti puta za isti grijeh. Mogli bismo reći da Gospodin Bog polazi od našeg stvarnog stanja, pa je stoga i njegovo opraštanje uvjetovano – darovano nam je i ponuđeno pod određenim uvjetima a to su vjera u Isusa Krista i njegovu riječ, njegovo mesijansko poslanje i spasenjsko djelo otkupljenja kao temelj i polazište svega, a zatim vjera u apostolsko poslanje odnosno da  je Isus dao zadatak da se ide svijetom, krsti ljude i opraštaju grijesi.

Kod Boga ne vrijedi sistem veliki oprost za veliki grijeh, a mali za mali, nego je oprost vezan za osobu. Mi oprost vežemo uz grijeh, vežemo ga uz veličinu grijeha i zato male grijehe opraštamo lako ili puno lakše, a teške teže ili nikako. Naše je praštanje uvijek parcijalno dok Bog oprašta potpuno. Mi vežemo uz sam grijeh, a Bog veže uz osobu. Mi gledamo veličinu grijeha, a Bog gleda cjelinu osobe.  

Isusova nakana je jedna jedina: biti kao Otac. Zato o svakoj korizmi govorimo kao o milosnom Božjem djelovanju i mogućnosti koja nam se svake godine ponovno daje da napredujemo na putu svetosti. Moramo je dobro iskoristiti, jer nikad ne znamo kad je zadnja i hoće li druge biti.“

Na kraju mise vlč. Štefan zahvalio je vjernicima što mole i daruju za misije i tako aktivno sudjeluju i nadopunjuju djelovanje misionara. Napomenuo je kako upravo iz male Krčke biskupije dolazi troje misionara – s. Beatrica Krstačić u Brazilu, vlč. Boris Dabo i vlč. Ivica Kordić u Zambiji.

Povjerenici za misije okupili su se zatim na grobu sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića gdje je krčki biskup mons. Ivica Petanjak predvodio molitvu za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email