Završena obnova Samostana sv. Marije Magdalene u Portu

Provincijal franjevaca trećoredaca fra Ivo Martinović je u četvrtak 4. ožujka uime investitora preuzeo od izvođača ključeve Samostana sv. Marije Magdalene u Portu na otoku Krku, čime su i službeno završeni građevinsko-obrtnički radovi na obnovi i rekonstrukciji tog drevnog samostana iz XV. stoljeća.

Primopredaja je obavljena nakon što je Komisija za tehnički pregled građevine pod presjedanjem Jelke Milenković 18. veljače 2021. dala uporabnu dozvolu, koja je postala pravomoćnom 2. ožujka 2021. godine.

Radovi na obnovi počeli su odmah nakon dobivanja građevinske dozvole 5. studenog 2019. i proteka zakonskog vremena za pravomoćnost. Poslije nešto više od godinu dana, i u uvjetima pandemije nove koronavirusne bolesti, dovršeno je uređivanje drevnog samostana u Portu blizu Malinske. U prigodi obnove samostan je također priključen na javni vodovod i kanalizaciju. Cjelokupna obnova ostvarena je vlastitim sredstvima samostana i Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, uz neznatnu pomoć Ministarstva kulture.

Poslije temeljite obnove crkve Sv. Marije Magdalene u Portu prije nekoliko godina i sadašnjeg uređenja samostana i okoliša, dobio se jedan pravi mali biser baštine i kulture, koji će, kad se ponovno postavi samostanska muzejska zbirka te urede toš i lapidarij, zasjati u punom sjaju.

Print Friendly, PDF & Email