Svečano otvorena Vjeronaučna olimpijada u Krku

U srijedu 8. travnja s početkom u 20 sati u dvorani Osnovne škole „Fran Krsto Frankopan“ u Krku otvoreno je državno natjecanje iz vjeronauka za učenike osnovnih i srednjih škola – Vjeronaučna olimpijada 2015. Program otvaranja vodila je Mirjana Žužić, vjeroučiteljica iz Krka.

Otvaranje Vjeronaučne olimpijade u Krku

Otvaranje Vjeronaučne olimpijade u Krku

Otvaranje je započelo zajedničkom molitvom Kraljice neba koju je predmolio krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Uslijedila je himna Republike Hrvatske Lijepa naša Domovino u izvedbi ženskog vokalnog sastava iz Krka „Bona Forma“. Isti je sastav izveo i pjesmu Hallelujah.

Okupljenima se zatim obratio ravnatelj škole domaćina natjecanja, Osnovne škole u Krku, Serđo Samblić. Izrazio je zadovoljstvo što se natjecanje održava upravo u prostorima ove škole te čestitao svima koji su se svojim uspjesima plasirali među najbolje i tako zavrijedili sudjelovati na državnoj razini natjecanja. Posebne pozdrave i dobrodošlicu uputio je krčkome biskupu Ivici Petanjku te zaželio da uspješno i blisko surađuju na dobrobit djece.

Gradonačelnik Grada Krka prof. Darijo Vasilić čestitao je organizatorima te istaknuo ponos što jedan mali grad postaje domaćinom ovako značajnog natjecanja. Podsjetio je na zapaženo sudjelovanje nekadašnjeg krčkog biskupa dr. Karmela Zazinovića na Drugom vatikanskom koncilu te poželio svima da kroz ova tri dana upoznaju što više od kulturne i vjerske baštine otoka Krka.

Anita Vranić, predsjednica Državnog povjerenstva te tajnica Nacionalnog katehetskog ureda, istaknula je neospornu važnost Drugog vatikanskog koncila kojim je „Crkva otvorila vrata svijetu i približila svijet sebi“. Podsjetila je i na papu Ivana Pavla II. koji je vrednote i plodove Koncila, preko svojih mnogobrojnih apostolskih putovanja, donosio u sve krajeve svijeta. Svim sudionicima poželjela je da budu promicatelji istih vrednota. Zahvalila je organizatorima i domaćinima na toploj dobrodošlici i svima poželjela puno uspjeha.

Dr. sc. Oleg Đaković, predstojnik riječke podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje istaknuo je kako su ovakva događanja ona koja izgrađuju i koja se pamte cijeli život.

Posljednji pozdravni govor uputio je krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Konstatirao je kako mnogi nedovoljno znaju o Drugom vatikanskom koncilu koji predstavlja prekretnicu ne samo za Crkvu već za cijeli svijet. Čestitao je svim sudionicima na dosad uloženom trudu i stečenom znanju te napomenuo kako je „svaki trenutak proveden u duhovnom i intelektualnom izgrađivanju najveće bogatstvo za čovjeka, jer ono što stekneš znanjem i trudom nitko ti ne može oduzeti!“ Istaknuo je također kako, iako se radi o natjecanju, nije važno tko će biti pobjednik već je najvažnije zajedništvo i prijateljstva koja se na ovakvim događajima izgrađuju.

KUD Punat

KUD Punat

Mirjana Žužić i Vesna Avsec predstavile su zatim sve ekipe sudionika natjecanja, 17 osnovnoškolskih i 16 srednjoškolskih. Budući da Krčku biskupiju zastupaju Osnovna škola „Frane Petrić“ iz Cresa i Srednja škola „Ambroz Haračić“ iz Malog Lošinja s tim su nas dekanatima pobliže upoznala djeca iz tog područja obučena u narodne nošnje. Na kraju je ukratko predstavljena i kratka povijest Krčke biskupije.

Program natjecanja svojim su nastupima oplemenili, uz spomenuti sastav „Bona Forma“, članovi folklornog kulturno-umjetničkog društva iz Punta koji su izveli više narodnih plesova, sastav Srednje škole iz Krka s pjesmom Otok od zlata  te djeca 4. razreda Osnovne škole iz Krka s nastupom Azbuka.

Program je završio pjesmom Krist na žalu koju su zapjevali svi sudionici.

Fotogalerija

Tekst: Irena Žužić
Fotografije: Igor Gržetić i Alenka Žužić

Print Friendly, PDF & Email