U Novalji proslavljena svetkovine Svete Katarine djevice i mučenice, zaštitnice župe

U župnoj crkvi Svete Katarine Aleksandrijske u Novalji, u srijedu 25. studenog, svečano smo proslavili dan naše zaštinice. Ove godine navršava se 110 godina od posvete župne crkve, te je time radost bila veća. Po staroj tradiciji svetkovinu smo započeli pjevanjem „Versi o svetoj Katarini divici i mučenici“. Malenu knjižicu, kojom se služimo prilikom ove svetkvovine, preuredio je velečasni Anton Šuljić, po izvornom izdanju  fra Toma Babića „Cvit razlika mirisa duhovnog“ izdanog u Zadru 1898.

Predvoditelj slavlja bio je Don Božo Barišić  novi župnik Paga i dekan paškog dekanata. On je istakanuo da danas Crkva Svetu Katarinu daje kao zagovornicu i uzor jer je imala odvažnosti svjedočiti svoju vjeru u Isusa Krista. Naglasio je da nam život svete Katarine poručuje da se u našem kršćanskom životu naučimo darivati, svjedočiti i žrtvovati, jer na taj način svatko od nas može nasljedovati Isusa Krista, svatko od nas može postati Isusov učenik.

„Darivati se može jedino ako se ima što darovati. Kršćanin, Isusov učenik pozvan je darivati ono što je primio: darivati ljubav kojom je ljubljen, darivati Boga kojim treba biti ispunjeno njegovo biće, njegov život. Zato je današnji kršćanin u svijetu pozvan darivati drugačije i drugo nego što nudi ovaj svijet. Darivati ne lagane i površne stvari, nego onu stvarnost koja od nas traži žrtvu, koja od nas traži radikalno okretanje prema Bogu. Darivati za kršćane znači ne zadržati u svetištu vlastitog srca primljenu ljubav, nego je davati ljubeći Boga prisutnoga u krhosti, slabosti i neznatnosti svakog ljudskog bića. Kršćanin je pozvan i svjedočiti, a to za nas kršćane znači stavljati se na stranu Boga, uvijek upućivati na Krista koji nam u istini pokazuje put života.

Don Barišić nam je pojasnio i što znači žrtvovati se: „žrtvovati se i umirati za one koji su pritisnuti različitim bolestima, tjeskobama i strahovima, koji su zarobljeni drogom, kockom i alkoholom i mnogim drugim zlima. Ne možemo se žrtvovati za druge ako samo mislimo na sebe, da je nama dobro, na komotnost našega života. Ako kršćanin strahuje nad svojim vlastitim životom neće imati hrabrosti boriti se za živote onih koje mu Bog stavlja iz dana u dan na put. „

Don Barišić je završio svoju propovjed s naglaskom da nam Sveta Katarina bude ohrabrenje da se ne bojimo poći za Gospodinom na put spasenja, te „da se ne bojimo poći za Gospodinom na put prema savršenstvu, na put svetosti, na put davanja svog života za druge, jer je plod svega toga Ljubav.“

Novaljski župnik velečasni Ranko Papić zahvalio ponajprije našem nebeskom Ocu i Svetoj Katarini što smo imali milost proslaviti ovu svetkovinu, te predvoditelju mise don Boži Barišiću i ostaloj šestorici svećenika koji su iz svojih župa došli i odazvali se pozivu, a posebno se zahvalio svome prethodniku našem bivšem župniku velečasnom Josipu Kosiću.

Jasminka Majsec Denona

Print Friendly, PDF & Email