Proslavljen blagdan sv. Martina – zaštitnika grada Malog Lošinja

Blagdan sv. Martina, zaštitnika Malog Lošinja, proslavljen je u srijedu 11. studenoga u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije, a svečano misno slavlje predvodio je župnik Velog Lošinja vlč. Tomislav Crnović.

Na početku misnog slavlja malološinjski župnik i dekan Lošinjskoga dekanata Robert Zubović pozdravio je i čestitao svim okupljenim župljanima blagdan sv. Martina, nebeskog zaštitnika, uzora svetosti i ljubavi prema bližnjemu.

Misnom slavlju uz brojne vjernike nazočili su i predstavnici gradskih vlasti predvođeni gradonačelnicom Anom Kučić. Župnik je na poseban način čestitao vlč. Mati Poloniju na povelji godišnje nagrade grada Maloga Lošinja za dugogodišnje neumorno djelovanje na području vjerskih obreda i kulture, čuvanja i održavanja spomeničke baštine i pomorskih tradicija Malog Lošinja, koje mu je udijelio Grad Mali Lošinj.

Svečano misno slavlje animirali su članovi župnog zbora iz Malog Lošinja pod ravnanjem Brune Vlakančić, a prije završnog blagoslova djeca i mladi su prigodnom pjesmom i recitacijom, a koje su s njima pripremile sestre ančele, čestitali župljanima zaštitnika grada.

Zbog epidemioloških razloga izostala je tradicionalna procesija od crkve na gradskom groblju u uvali sv. Martin sve do župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije.

„Oči su prozor duše“, istaknuo je u propovijedi vlč. Crnović. “Dok smo djeca, očima otkrivamo svijet oko sebe, a kada odrastemo često obaramo pogled, jer se ne želimo suočiti s neugodom.” “Isus rijetko govori o Božjem sudu, ali u pročitanom evanđelju nam donosi priču o onima koji će se naći s lijeve i s desne strane u Kraljevstvu nebeskom. Naime, što god smo učinili jednom od najmanje braće, učinili smo to osobi Isusa Krista”, pojasnio je.

“Temeljni sud bit će prema tome koliko smo bili dobri i pokazali brigu prema potrebnima, a upravo je po tome sveti Martin veliki svetac, jer je pokazao ljubav prema potrebnima.” Vlč. Crnović podsjetio je na zgodu iz života sv. Martina koji je, kada je vidio siromaha, bez puno računice otkinuo pola plašta i ogrnuo ga. “Tko bi rekao da dobra djela mogu imati takvu težinu u onaj konačni dan. Tko bi rekao da ćemo biti suđeni za djelo propusta, kada smo zaobišli drugoga, pravdajući se da ćemo to učiniti drugi put”, potaknuo je na promišljanje.

Na kraju je vlč. Crnović zaključio kako trebamo biti svjesni da Božji sud dolazi svaki dan, kroz jednostavne male stvari, koje smo učinili ili propustili, te da je glavni razlog našeg postojanja ljubav i da ćemo po njoj biti suđeni.

Print Friendly, PDF & Email