U Rabu, mons. Ivan Štironja predvodio misno slavlje

Na 13. nedjelju kroz godinu, 30. lipnja 2024. u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rabu, proslavljeno je misno slavlje koje je predvodio mons. Ivan Štironja, biskup porečki i pulski te predsjednik Vijeća za misije HBK.

Na početku misnog slavlja, župnik domaćin mons. Mladen Mrakovčić uputio je pozdrave biskupu te zahvalio na njegovom dolasku i spremnosti da predvodi misno slavlje. S biskupom u pratnji stigla je i časna sestra Klementina Banožić, misionarka u Ekvadoru, koja je nakon biskupove homilije posvjedočila život u toj zemlji. Evanđelje 13. nedjelje kroz godinu govori o vjeri koja je jedini izvor spasenja u Kristu Isusu. U homiliji, biskup je istaknuo radost nedjeljnog susreta u ovoj divnoj drevnoj crkvi u kojoj se Božji narod okuplja oko Krista Gospodina te čast da prvi puta u životu vodi misno slavlje  na otoku Rabu, čiji je zaštitnik Sv. Kristofor.

Isus koji sve nas okuplja na misnom slavlju kaže: „Ustani, idi, slobodan si, vjera te tvoja spasila“. „Isus želi da u srcu svi budu slobodni, a put do te slobode srca je upravo vjera. Treba zahvaliti Gospodinu na milosti da se svi vjernici mogu zvati kršćani“, ističe biskup. „U vjeri treba rasti, podizati se, vjera se hrani dok se daje. Svi vjernici živeći svoju vjeru, rastu u svakom pogledu“, kaže biskup u nastavku. Biskup je govorio i o zajedničkom susretu svih hrvatskih misionara i misionarki koji se trenutno odvija na Košljunu i na kojem međusobno dijele iskustva o životu i pronošenju Evanđelja u rubne dijelove svijeta. To su krajevi u kojima ljudi nemaju temeljno za život. Važna je otvorenost vjeri po kojoj misionari onda imaju višestruku ulogu i u kulturi, zdravstvu, prosvjeti. „To  je ono što je divno kod misionara – Bog je onaj koji po njima čini čuda u svijetu“, ističe biskup te poziva vjernike da zahvaljuju Bogu na misionarima i mole za njih. Svoje svjedočanstvo dala je i časna sestra Klementina, redovnica Družbe službenica milosrđa, koja već 35 godina djeluje u misijama u Ekvadoru gdje je ostavila dubok trag duhovnom i socijalnom službom. „Misionarska svjedočanstva privlače nas i potvrđuju koliko  je snažna i moćna vjera u Božju providnost“, ističe sestra.

Na samom kraju misnog slavlja župnik mons. Mladen Mrakovčić zahvalio je biskupu na misnom slavlju koje je predvodio. Proslavljena je tako još jedna Sveta Nedjelja puna radosti i vjere koju donosi Isus Krist u svako srce ispunjeno ljubavlju i nadom.

Tekst: Josip Badurina
Foto: Sanjin Badurina

Print Friendly, PDF & Email