U samostanu franjevaca trećoredaca u Krku proslavljen blagdan sv. Franje Asiškoga

Središnje slavlje blagdana sv. Franje Asiškog u crkvi franjevaca trećoredaca u Krku predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak, OFMCap, u koncelebraciji dvanaestorice redovnika i svećenika. Pjevanje je animirao krčki katedralni zbor.

Biskup Ivica održao je prigodnu homiliju u kojoj je poručio:

Svetog Franju ne može se razumijeti bez Isusa Krista. On je tako utjelovio Kristovo evanđelje u svoj život da je ono po njemu postalo vidljivo, živo, opipljivo i dohvatljivo. On je bio živa slika Kristova.

Sveti je Franjo to ostvario jer si je postavio samo jedan cilj: „Želim živjeti poput Krista. Ništa drugo me ne zanima i ni na šta što je manje od Krista ili nije u skladu s njime ne želim gubiti vrijeme“. Odgovor je to na Isusov poziv: „Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!“, a upravo Krist jest savršena slika Očeva.

Živimo u vremenu velikog otpada od Krista i to ne zbog progonstva i mučeništva, već zbog obijesti. Imamo previše i više nema mjesta za Boga. I sv. Franjo je prije obraćenja imao previše, pa kad ni to nije bilo dovoljno, sve se zbog svoje ispraznosti počelo urušavati.

Prekretnica u Franjinom životu i obraćenju bio je susret s raspetim Kristom u crkvici svetog Damjana. On se ovdje zaljubljuje u raspetog Krista koji ga poziva da obnovi crkvu koja se ruši. Na taj put i ispunjenje tog zadatka krenuo je od vlastita obraćenja.

Franjo je razumio što Krist govori njemu i za njegov život i to čini. On nikada nije vezao nikoga za sebe već je svih upućivao na Krista. Svi smo mi pozvani: pitati , tražiti, moliti da spoznamo što to Bog traži baš od nas. Uzeti Kristov jaram na sebe – jaram ljubavi do Križa i odbačenosti – i nositi ga za spas svijeta i u tome osjetiti mir i radost nasljedovanja Isusa.

I mi imamo zadaću obnoviti ovu istu dezorijentiranu Crkvu koja se ruši. To možemo samo osobnim obraćenjem i sve većim suobličavanjem Isusu Kristu. Samo kretanjem od sebe samih i osobnog obraćenja, obratit ćemo i svijet oko nas.

Na kraju misnog slavlja gvardijan samostana fra Petar Grubišić zahvalio je svima koji su doprinijeli ovome slavlju.

Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email