U službi života

U sluzbi zivotaAutor tekstova: mons. Valter Župan, krčki biskup
Izdaje: Biskupski ordinarijat Krk, Krk 2010. godine
Stranica: 64

Knjižica “U Službi života” objedinjuje godišnje poruke mons. Valtera Župana, krčkog biskupa i predsjednika Vijeća HBK za obitelj i život prigodom Dana života.

Predgovor knjizi

Zbog brzine kojom živimo, svakog smo dana sve više svjesni opasnosti propuštanja istinskih vrijednosti kao i nedovoljnog posvećivanja pažnje onome što nas oplemenjuje i pomaže nam u našem rastu u vrednotama evanđelja.

U toj rijeci koja neumitno teče, ne možemo se i ne smijemo oslanjati samo na varavo sjećanje i nepouzdane utiske.

Poruke (ali možemo slobodno reći i pouke) za Dan života krčkog biskupa mons. Valtera Župana, predsjednika Vijeća HBK za obitelj, iz toga će razloga, objedinjene na jednom mjestu, sada zaživjeti novim životom, jer zahvaljujući ovom izdanju imamo sada mogućnost (iznova) meditirati ih, promišljati i njima se nadahnjivati.

Kad ih iznova dušom dotaknemo, osjetit ćemo u njima želju oca Biskupa da našim kršćanskim obiteljima budu i znak nade ali i konkretna potpora, te se poziva sve na još veće povjerenje u Boga (usp. Poruka za Dan Života, 2001, godine). U njima će kvalitetno duhovno štivo moći pronaći svi koji to budu htjeli

Očinske riječi našega Pastira i Predsjednika Vijeća HBK za obitelj, daju nam trajna usmjerenja u hodu prema Ljubavi, ali i utemeljenosti u nadi daleko od svakog beznađa i malodušnosti kolikogod zalaganje za ove vrednote bilo teško. Naime, «u obiteljima koje žive s povjerenjem u Boga osjeća se radost» (Poruka, 2002. godina).

U tekstovima Poruka nalazimo i temeljne naglaske zdrave i pouzdane duhovnosti koja nas podsjeća na zasade bez kojih nije moguće graditi istinski duhovni život, posebno u ovim vremenima diktature relativizma.

Riječi iz Poruke 2002. godine: «Predanje Bogu rađa dubokim mirom i zadovoljstvom» ili «Udaljavanjem od Boga u nas ulazi strah i nesigurnost», podsjećaju na riječi koje nalazimo u duhovnim iskustvima uvaženih svetica i svetaca svih vremena, od Sv. Benedikta do sv. Faustine, kao i na govor Učiteljstva Crkve koji nam uvijek predstavlja jasno usmjerenje u našem životu.

Iskustvo velikih duhovnih učitelja svih razdoblja, od Crkvenih otaca do naših suvremenika, poput sv. Marie De Mattias do bl. Zdenke, zrcali se i u osnovnim naglascima poruke iz 2010. godine koja je sva usmjerena kao Poruka Ljubavi – kraljice kreposti iz koje sve izvire (usp. KKC br. 25) jer «ljubav je otvaranje, raspoloživost, davanje drugome i za drugoga» (Poruka 2010.)

Zahvaljujući našem Biskupu Valteru na iskazanom povjerenju i časti koja mi je ukazana da napišem ovaj Predgovor, od srca ovu zbirku poruka preporučam svima koji su željni sigurnih i čvrstih smjernica u duhovnom životu te se žele nadahnjivati na izvoru koji će ih napajati ostvarujući riječi Svetog pisma – Duboke su vode riječi iz usta nečijih, izvor mudrosti bujica što se razlijeva (Izr 18, 4).

Na spomendan sv. Terezije Avilske, djevice i Crkvene naučiteljice, 15. 10. 2010,

vlč. Zvonimir Badurina Dudić,
duhovnik Pokreta za život Krčke Biskupije

 

Print Friendly, PDF & Email