Svećenici i župe Krčke biskupije

Svecenici i zupeAutor teksta: dr. Anton Bozanić
Nakladnik: Biskupija Krk, Krk, lipanj 2012.

“Svećenici i župe na području Krčke biskupije od 1900 godine do danas” spoj je šematizma i biografskog leksikona. Uz kratki povijesni prikaz s naglaskom na značaj i posebnost 20. stoljeća u djelovanju i životu svećenika na području krčke biskupije, donosi popis biskupa u Krčkoj te nekadašnjoj Rapskoj i Osorskoj biskupiji a zatim i popis svećenika sa kratkim biografijama.

Iz recenzija

… Monografski prikaz Krčke biskupije na crti pastoralnog klera i redovničkih zajednica pod naslovom Svećenici i župe na području Krčke biskupije od 1900. godine do danas, dragocjena je slika jedne naše otočne biskupije. Ovaj pozamašni svezak o jednoj maloj crkvenoj pokrajini mnogo je više nego to kazuje naslov. Autor, dr. Anton Bozanić, već poznat po svojemu pisanju iz područja novije povijesti Crkve. u Hrvata, napose one u krugu Krčke biskupije, marom i ljubavlju, ali i kriterijima stručne metodologije, pred čitatelje iznosi sliku čudesnog stabla koje je nicalo, raslo i razvijalo se u Krčkoj biskupiji. Slijedom metodoloških jedinica koje donosi i razvija u ovoj slojevitoj monografiji, bilo bi moguće grafički prikazati svojevrsno duhovno-pastirsko stablo spomenute male Biskupije. Doista, čudesno stablo, živo i djelatno, stablo s mnogostrukim plodovima za život po Kristovu evanđelju na jednom relativno malom geografskom prostoru. S tim u svezi, monografija A. Bozanića svjedoči o nekoliko nedvojbenih povijesnih činjenica i znakova života Crkve u Krčkoj biskupiji. Ističem ono što doživljavam kao eklezijalni i kulturološki doprinos učvršćivanju kršćanstva na našim prostorima.

Očito da u rukama imamo knjigu koja će za mnoge čitatelje značiti obogaćenje novih spoznaja i slika o Krčkoj biskupiji, a sigurno je da će ostati i referentna knjiga za daljnje proučavanje mnogih aspekata življenja kršćanstva u istoj Biskupiji …

o. dr. sc. Bernardin ŠKUNCA,
umirovljeni izv. profesor na Teologiji u Splitu

 

Print Friendly, PDF & Email