Uz nastupe mladih župe Krk predstavljena knjiga fra Antuna Badurine, Sedam Božića

Večer uoči svetkovine Bogojavljenja, u srijedu 5. siječnja 2022. godine, u krčkoj je katedrali upriličena promocija knjige Sedam Božića fra Antuna Badurine. To je zbirka priča koje su nastajale kroz dugih 25 godina, a koje nose duboki autobiografski pečat autora, njegova mladenačkog života i sazrijevanja, promišljanja o čovjeku i njegovom traganju za osmišljenim životom, za onim božanskim u sebi i drugome pored sebe, za osjećajem prihvaćenosti i blizine drugoga, za odgovorima na sva ona pitanja koja dobivaju puno značenje i pojašnjenje tek kada se gledaju rasvijetljeni događajem utjelovljenja Sina Božjeg – Božića – u kojem spoznajemo misterij Božje ljubavi prema čovjeku i njegova utjelovljenja u svakome od nas. Knjiga je objavljena prije otprilike mjesec dana, u nakladi kuće Josip Turčinović d.o.o. iz Pazina. Grafičko oblikovanje i pripremu za tisak učinila je Irena Žužić, a lekturu Milica Žužić. Knjiga je posebno posvećena autorovom bratu pok. biskupu Srećku Badurini od čije je smrti prošlo 25 godina.

U program predstavljanja knjige nazočne je uveo krčki župnik vlč. Anton Valković koji je zahvalio fra Antunu što nam je, kao divni dar, za Božić darovao ovu zbirku priča. Pozdravio je sve nazočne te mlade župe Krk koji su svojim nastupima oplemenili ovu promociju. Tako je Katarina Kosić na samome početku otpjevala pjesmu Tiha noć, a Mirjam Kosić, Katarina Depikolzvane, Nino Strčić, Sanja Bjelobradić, Šimun Karabaić i franjevački novaci Mirko Armanda i Matej Marić, uz vjeroučiteljicu Vesnu Avsec, kratkim su nas skečom i interpretativnim čitanjem odlomaka proveli kroz ovih sedam priča. Cjelokupni program glazbenim su  nastupom proželi i uljepšali Lovro Komljenović na violini te Damjan i Blaž Komljenović na violončelu.

Više o autoru, njegovoj ljubavi prema književnosti i pisanju, ali i o bogatom i višeslojnom značenju priča saznali smo kroz razgovor koji je s fra Antunom Badurinom vodila vjeroučiteljica Mirjana Žužić.

Autor nam je tako progovorio o tome kako je njegova ljubav prema književnosti započela već u ranoj dobi, kada je uz oca koji je također volio čitati, provodio popodneva uranjajući u knjige koje je posuđivao od poznanika, što je onda urodilo željom da i sam piše. Što se tiče samog procesa sastavljanja priča, fra Antun ga je usporedio s tehnikom kolaža u kojem se, ono proživljeno i doživljeno, s maštom kao vezivom, slaže s više ili manje umijeća, u novu priču.

Sve ove priče inspiriralo je ozračje Božića za koje autor kaže da iz djetinjeg, dekorativnog shvaćanja treba prerasti u odraslo, egzistencijalno. Takav Božić onda ne traje samo jedan dan već postaje trajno stanje kršćanina koji živi i svjedoči utjelovljenost Boga u sebi i bližnjemu. “Svaki put kada dopustiš da preko tebe Bog ljubi čovjeka – to je Božić”, citirao je sv. Majku Tereziju fra Badurina. Progovorio je i o drugim temama koje priče obrađuju: o iseljavanju mladih i odgovornosti prema narodu u kojem si rođen, o usamljenosti i otuđenosti, pogotovo starijih osoba koje društvo često poima beskorisnima pa ih marginalizira i zaboravlja, o susretima koji znače život, o odrastanju i sazrijevanju.

Posebni značaj i emotivnu vrijednost za autora ima posljednja priča koju on karakterizira i kao apologetsku, a koja opisuje Božić koji je proveo sa svojim bratom, biskupom Srećkom Badurinom, u ratom zahvaćenom Šibeniku.

Autor je na kraju zahvalio svima koji su došli, a posebno onima koji su pomogli da se ova knjiga objavi. Program je završio zajedničkom izvedbom pjesme Narodi nam se Kralj nebeski.

Tekst i fotografije: Irena Žužić

 

 

Print Friendly, PDF & Email