Vlč. Saša Malović u Malom Lošinju proslavio mladu misu

Vlč. Saša Malović u nedjelju 16. lipnja proslavio je mladu misu u svojoj rodnoj župi Mali Lošinj.

Mladomisničko slavlje započelo je na ulazu roditeljskog doma gdje su otac Mirko i majka Olivera podijelili svome sinu jedincu roditeljski blagoslov. Uz svečanu zvonjavu zvona, kampananjem i pjevanjem, procesija se uputila prema župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije. Dirljivo je bilo vidjeti gotovo svaki centimetar kuća, zidova, trgova, putem kojim je prolazio mladomisnik, svečano ukrašen cvijećem, posebnim plahtama i zastavicama.

Po ulasku u crkvu, vlč. Sašu je pozdravio župnik don Robert Zubović i uveo mladomisnika u svečano misno slavlje. Koncelebriralo je 25 svećenika, a sudjelovali su i bogoslovi riječke bogoslovije, uz 40-ak domaćih ministranata, brojnih prijatelja i gostiju iz Lošinja i susjednih kvarnerskih otoka.

U prigodnoj homiliji domaći sin svećenik vlč. Luka Paljević podsjetio je kako je mladomisnik za svoje mladomisničko geslo izabrao Isusove riječi: Ja sam Put, Istina i Život. „Da Bog ljubi čovjeka, da mu je bliz, da ga ne osuđuje već spašava, to je istina koju smo pozvani naviještati. To je radosna vijest koju u prvom redu svećenik propovijeda. Život? Vlč. Saša je izabrao život svećenika, život posvećen Bogu, Gospodinu koji ga je pozvao. Put? To je Kristov put blizine čovjeku, put samilosti i milosrđa, poput Isusova odnosa prema gubavcu kojeg su svi izbjegavali, ili prema ženi grešnici koju su svi osudili, svi osim Njega.“

Nakon mise, slavlje se nastavilo na prostranom trgu zvanom „pjacal“ ispred župne crkve. Prema lijepom mjesnom običaju na večer je u crkvi bila svečana pjevana Večernja-Vespere u čast blagdana Presvetog Trojstva koju je također vodio vlč. Saša Malović.

(Izvor: hkm.hr)

Župa Mali Lošinj inače ima sedam živih svećenika od kojih je najstariji mons. don Mario Cosulich u 99. godini života, a sada živi i još uvijek djeluje u Trstu. Posljednjih godina nekoliko se djevojaka odlučilo na redovničko zvanje uglavnom u red sestara Ančela koje više od stotinu godina požrtvovno služe na području župe baveći se karitativnim i pastoralnim radom.

Neka Gospodin blagoslovi vlč. Sašu Malovića i sve naše mlade svećenike, kako bi Bogu i narodu mogli cijeloga života nesebično u ljubavi služiti

Print Friendly, PDF & Email