Zahvalna misa za Godinu milosrđa održana i u Osoru

Godina milosrđa na području Creskog i Lošinjskog dekanata bila je vrlo uspješna. Hodočastilo se svake nedjelje u Osorsku katedralu, gdje su se mnogi vjernici ispovjedili i izmolili potpuni oprost za sebe ili za duše pokojnika. Hodočastili smo zajednički sa različitim skupinama vjernika i organizirali prigodni program za djecu, prvopričesnike, krizmanike, mlade, župne zajednice iz naših dekanata. Također su hodočastili župnici sa svojim župljanima. Neki su se vjernici, kako sam čuo i vidio, odvažili hodočastiti u katedralu pješice iz Malog Lošinja, Nerezina i drugih župa Lošinjskog dekanata.

Kruna svega bila je zahvalna misa u Osorskoj katedrali, koju je predvodio biskup u miru Valter Župan, zajedno sa gotovo svim svećenicima Creskog i Lošinjskog dekanata. Misu je pjevajući animirao udruženi zbor Nerezina i Malog Lošinja. Na sv. Misi po drugi put u liturgiji otpjevana je Misa „Misericordia Dei“ (Milosrđu Božjem), koju je u godini milosrđa skladao orguljaš i župnik Nerezina  vlč. Silvio Španjić. 

otvaranje-svetih-vrata-u-osoru-1

Iz arhive: Otvaranje Svetih vrata u Osoru

U homiliji je biskup Valter naglasio kako je uz Božje milosrđe i oproštenje, koje smo posebno doživjeli u ovoj godini milosrđa, potrebna i promjena našeg ponašanja, načina života. Bog neće učiniti ono što spada na nas. Ne možemo svoja grešna ponašanja opravdavati govoreći kako je to naš karakter, već trebamo pred Bogom priznati kako smo ta ponašanja stekli stalnim ponavljanjem grijeha. Božje milosrđe nije nešto s čime ćemo se izrugivati ili zlouporabljati, misleći kako nam je sa ispovijedi i potpunim oprostom zagarantirano spasenje bez promjene našeg ponašanja. Božje milosrđe, također, ne prestaje završetkom Godine milosrđa, već se nastavlja u istom mjeri, uz uvjet da uistinu mijenjamo svoja srca, služeći se velikim Božjim milostima koje nam Bog daje po sakramentima, molitvi, dobrim djelima i pokori. Bog nas i dalje potiče da budemo milosrdni kao što je On milosrdan, kako nam je poručivalo i geslo Godine milosrđa „Milosrdni kao Otac“.

Na koncu misnog slavlja, čitavom crkvom odjekivala je hvala Bogu s pjesmom „Tebe Boga hvalimo“.  Uistinu, Božjom milošću, ova je godina odjeknula kao u čitavoj Crkvi tako i na našem području snažnije nego mnoge druge. Tome je doprinos dao zalaganje župnika i poduzetnost vjerničkog puka.

Silvio Španjić

Print Friendly, PDF & Email