Zajednice Vjera i Svjetlo u Istri i na Trsatu

Kad su nas naši prijatelji iz zagrebačkih zajednica Vjere i Svjetla pozvali da im se pridružimo u njihovom posjetu Istri, nije trebalo puno da se naša krčka otočna zajednica ViS „Sv. Nikola“ spontano i složno odazove i organizira odlazak. U subotu 31. svibnja, u ranim jutarnjim satima, autobus su polako popunjavali naši članovi iz Krka, Vrha, Žgaljića, Poljica, Malinske i Njivica. Pospana lica i priznanje naših dragih prijatelja kako se od uzbuđenja što se ide na izlet i nije baš puno spavalo… Torbe pune kolača koje su pripremale vrijedne mame i prijateljice naše zajednice… Uzbuđenje i radost, vidjeli smo, brzo su našli svoje opravdanje. Naš mali izlet i druženje pretvorili su se u pravo duhovno hodočašće prožeto nenadanim susretima, događajima, radostima…

Prva stanica je bio Sveti Petar u Šumi. Dočekali su nas naši prijatelji iz Zagreba i domaćini, roditelji i prijatelji Suzane Vrh, naše Suzi, aktivne prijateljice Vjere i Svjetla koja je nakon studija ostala raditi u Zagrebu, ali je kao prava Istrijanka svojim suzajedničarima htjela pokazati mjesto iz kojeg je potekla.

Želeći posvetiti ovaj dan Gospodinu, oko kojeg se i inače na našim redovitim mjesečnim susretima okupljamo, i moleći ga za sve naše članove, posebno one koji nam se zbog bolesti nisu mogli pridružiti, ovaj radostan dan započeli smo svetom misom u crkvi pavlinskog samostana. Ovaj je samostan jedan od 4 pavlinska samostana u Hrvatskoj, a djeluje od 1459. godine (s prekidom od 1786. – 1993. g) te se ističe prekrasnom i stilski raznovrsnom crkvom sv. Petra i Pavla.

Svetu misu je predvodio o. Viktor Grbeša, karmelićanin, duhovnik zagrebačke zajednice Vjere i Svjetla „Sveti Jeronim“. Posvijestio nam je kako je naše hodočašće pravo marijansko: subota je dan posvećen Mariji, u Zagrebu se 31. svibnja slavio blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, Pavlinski samostan u kojem smo slavili misu poznat je po slici Gospe Čenstohovske koja je 1721. suzila krvavim suzama i tako potaknula mnoštvo vjernika na hodočašće u ovu crkvu, te na kraju naš odlazak u Marijansko svetište na Trsat. O. Viktor nam je objasnio i važnost jednostavne i predane molitve te svjesnost kako se već samim znakom križa oblačimo u Gospodina i predajemo njemu.

Sv. misa je bila isprepletena pjesmama s pokretima te oživljavanjem Evanđelja koje je karakteristično za zajednicu Vjera i Svjetlo.

Oci pavlini su nas upoznali s pavlinskim redom te nam pokazali samostan, a kratkim nagovorom i molitvom neočekivano nas je počastila s. SvjetlanaRezo, članica zajednice Kćeri Božje ljubavi u Travniku, misionarka i voditeljica brojnih duhovnih obnova. Uslijedilo je druženje i čašćenje. Naši domaćini pokazali su se velikodušni i gostoljubivi iznad svake mjere te nas tako okrijepili i počastili raznim istarskim specijalitetima. Bila je to prilika da se odmorimo i uživamo u suncu ali prije svega u druženju i izmjenjivanju iskustava, koja nam uvijek iznova svjedoče kako članove naših 28 hrvatskih zajednica Vjere i svjetla a vjerujemo i 1500 zajednica Vjere i svjetla u svijetu koje okupljaju osobe s posebnim potrebama, njihove roditelje i prijatelje, zaista ujedinjuju iste teškoće i tjeskobe ali i radosti, nade te, prije svega, želja da izađu iz svoje zatvorenosti i samoće i rastu u ljubavi i zajedništvu s onima koji ih okružuju.

Otkrivanju ljepote u onima koji su različiti od nas, dopuštanju da vidimo bogatstvo osobe iza vela njihove patnje i trpljenja, nedopuštanju da nas bolest prestraši jer „Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah“ (1Iv 4, 18), svemu tome uči naše zajedništvo u Vjeri i Svjetlu. Zato su i za nas važna ova druženja, ova susretanja.

Druga naša destinacija bio je Svetvinčenat, župa u kojoj je rođen blaženi Miroslav Bulešić i crkva u kojem počivaju njegovi smrtni ostaci. Čuli smo zanimljivo predavanje vlč. Darka Zgrablića o ovom mladom i svima nam dragom blaženiku te se izmjenjivali na njegovom grobu moleći ga s puno pouzdanja za zagovor.

Za kraj, otišli smo na nama tako bliski Trsat, u svetište One koja nas grli svojom majčinskom ljubavlju i koja najbolje razumije patnju roditelja čija su djeca obilježena boli, nerazumijevanjem, odbačenošću, samoćom… U kapeli zavjetnih darova saznali smo nešto više o Trsatskom svetištu. U perivoju smo se počastili preostalim kolačima, iskoristili još malo vremena za razgovor i druženje, a onda krenuli svojim kućama.

Uspjeh našeg hodočašća u danu u kojem nas je sunce, unatoč lošim prognozama, cijelo vrijeme pratilo, na kraju smo mjerili iskrenim i predivnim osmjesima koji cijeloga dana nisu silazili s lica te mišlju kako je za naše drage članove potrebno organizirati što više ovakvih putovanja i susretanja.

Irena Žužić


Vjera i Svjetlo je međunarodni pokret, koji su prije više od 40 godine utemeljili Jean Vanier i Marie-Helene Mathieu. Pokret je rođen iz želje da pomogne osobi s mentalnim  hendikepom i njezinoj obitelji da pronađu svoje mjesto u Crkvi i društvu. Pokret se proširio u 80 zemalja svijeta te broji preko 1500 zajednica. U Hrvatskoj djeluje 28 zajednica među kojima je i zajednica na otoku Krku „Sveti Nikola“. Redovito se mjesečno susrećemo u Krku, treće nedjelje u mjesecu.

Print Friendly, PDF & Email