Zlatna misa mons. Giuseppea Vosille

Uzet ću čašu spasenja i zazvati ime Gospodnje!

U crkvi sv. Andrije apostola u Bakru u subotu, 2. srpnja, župnik ove bakarske župe mons. Giuseppe Vosilla proslavio je svoj zlatomisnički jubilej, 50 godina svećeništva. Na misnom slavlju sudjelovao je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, a propovijedao vlč. Marko Šarić, župnik Kukuljanova i Škrljeva, prošlogodišnji mladomisnik iz Bakra kojemu je mons. Vosilla bio uzor i poticaj za svećeničko zvanje. Suslavilo je tridesetak svećenika Riječke nadbiskupije i Krčke biskupije.

Mons. Giuseppe Vosilla - zlatna misa

Ali nikada, baš nikada nije posustajao

Propovjednik je istaknuo slavljenikovu jednostavnost i skromnost, ljubav prema svakom čovjeku i osobitu brigu za ministrante koje je kroz pedeset godina odgajao, a koji su na proslavu Zlatne mise došli kao odrasli ljudi uzveličati slavlje čovjeka, svećenika koji im je pokazao put prema Bogu. “Teško je sažeti u nekoliko riječi sve ono na čemu bi trebalo zahvaliti našem svečaru. Zamislimo samo koliko je u ovih pedeset godine slavljeno svetih misa za žive i pokojne, koliko je djece i odraslih nanovo rođeno po sakramentu krštenja, koliko djece i mladih pripravljeno za svete sakramente, koliko grijeha otpušteno u Kristovo ime, koliko starih i nemoćnih okrijepljeno svetim bolesničkim pomazanjem, koliko samo duša ispraćeno Gospodinu uz utjehu onima koji tuguju. Koliko se puta naš svečar rukovao s radosnima, a plakao sa zaplakanima. Koliko je puta i sam osjetio samoću, koliko je puta poput Gospodina zaplakao nad povjerenim mu župama, želeći da pošto-poto svatko osjeti radost Evanđelja. Ali nikada, baš nikada nije posustajao. Uvijek je pred očima imao isti cilj: ‘Uzet ću čašu spasenja i zazvati ime Gospodnje!’

U nastavku je istaknuo doprinos nekadašnjeg creskog župnika, pokojnog mons. Maria Haljića koji je ostavio poseban utisak na mons. Vosillu. Potaknut primjerom života svoga župnika i sam se je odlučio na svećeništvo govoreći: ‘Svećenik je, doista, uspio u svome životu ukoliko je iza sebe ostavio novo duhovno zvanje.’ Ne želeći biti subjektivan, ipak želim istaknuti kako je u svome svećeništvu naš don Vosilla posebno vodio brigu oko novih duhovnih zvanja, nastojeći uvijek više životom nego riječima svjedočiti: ‘predivno je biti svećenik’, rekao je vlč. Šarić. “Na taj način oduševio je i potaknuo mene da i ja krenem tim putem. Nikada nije gubio nadu da ću uz Božju pomoć i uz njegove molitve postati svećenik, mogu slobodno reći, nadao se i vjerovao više od mene.”

Dodao je da po rukama svećenika upoznajemo da smo doista bezgranično od Boga ljubljeni, da uvijek iznova dobivamo iskustvo da nas naš nebeski Otac, kod svakog našeg povratka iz grijeha grli i ljubi, te pozvao okupljene da budu Bogu zahvalni što su današnji svečar i toliki drugi svećenici ostavili sve, te svjedoče svakim danom, u zgodno i nezgodno vrijeme, činjenicu daje Isus Krist živ.

Svečaru je papa Franjo poslao pastirski blagoslov za njegovu visoku obljetnicu, a uz brojne telegrame – čestitke ističu se onaj zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Usmene čestitke izrekli su nadbiskup Devčić i general Mladen Markač, posebni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske. Proslavi zlatnog jubileja mons. Vosille odazvali su se vjernici iz Bakra i ostalih župa Bakarskog dekanata, ostalih župa u kojima je svečar u pedeset godina svećeništva službovao, kao i njegovi Cresani. Također, slavlju je nazočio generalni konzul Republike Italije Paolo Palminteri, te gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić sa suradnicima.

G.F.

Foto: Đanino Sučić Mornarić


Mons. Giuseppe VosillaMons. Vosilla rođenje 1939. godine u Cresu, a Teološki studij je završio u Rijeci. Bio je najprije župnik Šapjana, Muna i Vodica, zatim 14 godina Jelenja, a od 1990. godine župnikje Bakra. Neko vrijeme bio je župnik Drenove. Bio je dekan Bakarskog dekanata i povjerenik za ministrante Dekanata. Ove godine, o blagdanu sv. Vida, riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić imenovao ga je kanonikom Riječkog kaptola i dodijelio mu titulu monsinjora.

Print Friendly, PDF & Email