Župljani Novalje hodočastili na Križni put na brdu Brisnica

Treće korizmene nedjelje, krenuli smo na župno hodoćašće na Križni put na brdu Brisnica iznad Posedarja. Jedan pun autobus od 63 mjesta i nekoliko osobnih automobila s našim župljanima, bio je odličan odaziv na poziv naše župe, a u organizaciji Pokreta za život ogranka Novalja. U autobusu je bila odlična atmosfera, a naša Martina ponudila je svim putnicima hrostuli od mame Lidije. U autobusu nam je župnik rekao da je ovo bila ideja na koju je prošle korizme poticao sada nažalost pokojni Mario Vrtodušić, te da nam ga daje u molitve i misli.

Kad smo stigli, u podnožju brda kod prve postaje Križnog puta, već je bilo vjernika iz Posedarja, polako su stizali i župljani Starigrada i Tribnja. Križni put predvodio je naš župnik don Ranko Papić i župnik Starigrada don Tomislav Končurat. Domaćin župnik don Tihomir Vulin obratio se svim pristiglim hodoćasnicima rekavši da je ovaj Križni put posvećen  majkama i očevima.

Tekstovi postaja bili su dojmljivi i suvremene tematike: izgubljenosti mladih na internetu, mobitelu i otkrivanju svijeta koji ih čeka. Majkama i očevima dani su primjeri onoga što dijete odvlači od dobroga  i gdje ulaze u svijet nesigurnosti, osamljujući se i udaljujući se od svih i od dobrog. Naglasilo se koliko je potrebno zajedništvo, topla riječ, molitva u obitelji, razumijevanje i međusobno poštovanje.

 „Jesi li kao otac i majka zeleno ili suho drvo? Je li tvoja vjera živa ili si mrtvi trup? Pogledaj svoje korijene. Uči od svojih pradjedova koji su toplini obiteljskog doma, dali dušu. Ponosiš li se hrvatskim kršćanskim korijenima? Govoriš li o njima svojoj djeci u duhu vjernosti Petrovoj Stolici, imajući pred očima blaženog Alojzija Stepinca, uzora bogoljublja, čovjekoljublja i domoljublja? Promiči obiteljskom molitvom i nedjeljnom euharistijom sva bogatstva svoje baštine. Jesi li zahvalan obiteljskim korijenima? Pobudi u djeci osjećaj za obitelj, uključujući i djedova i baka.Poštuj svoje stare roditelje, uvaži njihovu nemoć ne odvajaj ih u male sobice i u staračke domove. Tako ćeš svojoj djeci pomoći da obitelj prepoznaju kao živi organiziam koji se proteže kroz prostor i vrijeme.“ Sve su to neki od naglasaka koji su nas potakli na razmišljanje.

Predivan sunčan dan još je više osvijetlio kamene postaje koje su visine 2,5 metra, a težine između pet i deset tona. Pogled na Velebit u snijegu i plavetnilo neba i mora dao je poseban dojam i ove divne inspirativne prirode i duhovne teme Muke Kristove.  Na samom vrhu Brisnica, na 200 metara nadmorske visine, nakon 14. postaje, dočekala nas je sva snaga izražajnosti umjetnika  koji su sve ovo stvorili. Veliki kameni križ posvećen nerođenima, zatim Posljednja večera te Uskrsli i Majka Božja. Toliko snažan dojam blizine neba i Božje prisutnosti zadivljuje svakog posjetioca, bio on vjernik ili ne. Završnu riječ je rekao župnik Posedarja don Tihomir Vulin, obraćajući se djeci i roditeljima, te posebno onima koji kreću studirati i već stasalim studentima. Poruka utjehe mladima je da se ne boje boli i patnje, jer je ona ta koja će im pomoći narasti. Bez Velikog petka nema uskrsnuća. Bez muke nema pobjede.

U autobusu je naš župnik imao poruku za sve nas i za cijelu župu:

„Hodati zajedno hodoćastiti, podrazumijeva i određene napore, ne samo hoda niti vožnje, već i napore zajedništva. Zahvaljujem dragom Bogu na ovom popodnevu i ovom hodoćašću, a prije svega što nam je dao priliku da budemo zajedno, te da na taj način rastemo jer  prava korizma je kad od sebe nešto lomimo i  kad nešto dajemo. Neka dragi Bog blagoslovi i ovo naše hodoćašće kao i cijelu župnu zajednicu i sve naše obitelji.“

Jasminka Majsec Denona

Print Friendly, PDF & Email