Korizmena duhovna obnova za vjeroučitelje Krčke biskupije

Duhovna obnova i stručni skup za vjeroučitelje i odgajateljice u vjeri Krčke biskupije održan je 11. ožujka 2023. u samostanu Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Puntu, u organizaciji Katehetskog ureda Krčke biskupije. Voditelj duhovne obnove bio je vlč. Jakov Rađa, dr.sc. fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Na samom početku, sudionike je pozdravio predstojnik Katehetskog ureda vlč. Zvonimir Seršić i pozvao ih da u središte ovog susreta stave susret s Isusom koji je početak svakog poslanja.

Voditelj duhovne obnove vlč. Jakov Rađa, razmatrajući evanđelje o Samarijanki, postavio je pitanje kako susresti Isusa danas. Jedan od najljepših tekstova Svetog pisma govori o Božjem traženju čovjeka da bi u njemu probudio žeđ i dao mu vode žive. To je i zadaća vjeroučitelja: probuditi u učenicima žeđ za Bogom. Žeđ čovjeka potiče na traženje i on ne može biti istinski sretan dok ne susretne Boga. Kako je vlč. Rađa rekao, mi bez Boga nismo mi. Od Isusa učimo da ne osuđujemo već prihvaćamo sve koje nam stavlja na put.

Nakon kratke stanke slijedilo je pokorničko bogoslužje i prilika za sv. ispovijed. Središte susreta bilo je euharistijsko slavlje u kojem je Boža riječ o dobrom ocu još jednom naglasila ljepotu susreta Boga i čovjeka. U svojoj propovijedi voditelj je vjeroučiteljima dodijelio ulogu  dobrog oca koji svome sinu daje slobodu, ali ga budan čeka i trči mu ususret.

Zajedničko druženje nastavljeno je u prostoru Osnovne škole gdje su se sudionici okrijepili i razgovarali o događanjima koja će uskoro uslijediti, a to su Vjeronaučna olimpijada i Hodočašće djece i mladih na gorb biskupa Mahnića.

Duhovna obnova je završila razmatranjem križnog puta u prekrasnom okružju predjela Tri križi iznad Punta.

Ljiljana Filipas

Print Friendly, PDF & Email